Да започнем с десерта - баклава чийзкейк
eva.bg 16 January 2025
Вкусни истории и рецепти, сготвени и снимани в живописното село Горна Гращица, Кюстендилско, ще откриете в най-новата книга „Храна за щастие“ на Деси и Стоян Георгиеви от goodlife.bg. Този път запалените кулинари изследват темата за вкуса, кулинарните спомени и най-вече къде живее Щастието.
А то - „Щастието всъщност може да е нещо много малко, събрано в една хапка и поднесено с любов. Формулата за това щастие се опитваме да дадем в около 90 рецепти, микс от спомени, емоции, връщания към места и хора, събития, срещи и вълнения“ - споделя кулинарният тандем.
БАКЛАВА ЧИЙЗКЕЙК - 8 порции
475 г крем сирене Philadelphia, 70 мл пълномаслена сметана, 100 г захар, ½ ч.л. сол, 3 яйца, 1 ч.л. ванилова паста, кора от ½ лимон. За основата: 10 кори за баклава, 60 г разтопено масло, 70 г смлени орехи, 70 г смлян шамфъстък, 3 с.л. захар, 1 ч.л. смлян кардамон, ½ ч.л. смлян карамфил. За сиропа: 50 г захар, 170 г мед, 60 мл вода, 1 звезден анасон, ленти кора от ½ лимон
Намажете с разтопено масло дъното и стените на форма с диаметър 20 см. Загрейте фурната до 180oC. В купа смесете ядките, захарта и подправките.
В друга купа сложете крем сиренето и захарта и разбийте добре. Прибавете ваниловата паста, лимоновата кора, сметаната и яйцата и разбийте за 2 минути до пухкава, еднородна смес. Сложете 2 кори във формата и притиснете добре по дъното и стените, като оставите краищата да стърчат навън.
Намажете с масло и поръсете с ¼ от ядките. Повторете 3 пъти, последните кори оставете чисти. Излейте плънката и с ножица изрежете излишните кори, като оставите около 2 см да стърчат над плънката. Печете 45-50 минути, докато корите станат златисти, а плънката стегне, но е все още мека.
Охладете върху решетка до стайна температура. В касерола сложете захарта, водата, звездния анасон и лимоновата кора. Кипнете и варете 5-6 минути.
Добавете меда, разбъркайте и оставете да кипне. Свалете от котлона и с лъжичка полейте корите по края, така че да се напоят. Приберете в хладилник за поне 8 часа.