Гофрети с пържено пиле
20 November 2022
За Деси и Стоян Георгиеви от Goodlife.bg годината наистина е добра, щом успяват да издадат втора кулинарна книга, в която доразвиват идеята си за вкусно и красиво сезонно домашно готвене. А както казва Деси, някои от рецептите са на високо ресторантско ниво. След „Готви умно“ вече може да се насладите на нова порция рецепти с книгата „Добра година“. Авторите извървяват пълния годишен цикъл и основният им критерий за подбора на рецептите са сезонните продукти. Двамата кулинари споделят своите открития на интересни продукти и комбинации, които правят храната вълнуваща.
Представяме ви рецептата им за:
Гофрети с пържено пиле
1,2 кг пилешки крила
600 мл прясно мляко
сок от 1 лимон
½ ч.л. пушен пипер
2 ч.л. чесън на гранули
сол и черен пипер на вкус
За паниране:
6-7 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. пушен пипер
сол и черен пипер на вкус
олио за дълбоко пържене
За гофретите:
280 г брашно
50 г захар
½ ч.л. сода за хляб
2 яйца
450 мл прясно мляко
сок от 1 лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
125 г разтопено масло
Сложете млякото в голяма купа, добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за 10 минути. Добавете чесъна, пушения пипер, сол и черен пипер и разбъркайте. Отрежете последната част на крилата и ползвайте за приготвянето на бульон. Останалите сложете в млякото, разбъркайте добре и оставете в хладилник за 2 часа. За гофретите: Към млякото добавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете за няколко минути. В голяма купа смесете брашното, захарта и содата и разбъркайте.
В друга купа разбийте яйцата заедно с млякото и леко охладеното масло. Разбийте добре и оставете за 10-15 минути. Загрейте уреда за приготвяне на гофрети. Пригответе гофретите и ги дръжте в затоплена фурна, докато приготвите пилето. В голяма купа сложете брашното и подправките и ги смесете добре. Извадете пилето от млякото и оваляйте добре в брашното.
Оставете в тава или върху решетка, за да изсъхне леко панировката, докато панирате и останалото пиле. Загрейте мазнината в дълбок съд за пържене и пържете пилето 9-10 минути, докато стане златисто и хрупкаво. Извадете върху решетка, за да остане хрупкава панировката. Сервирайте по 2 гофрети за порция с няколко пилешки крилца и полейте с малко мед.