13 въпроса към... Мартина Табакова

Пианистка и певица

04 January 2022

В рубриката ни "13 въпроса" говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Хора на различни възрасти и с различни професии. Обръщаме се към тях с желанието да поговорим искрено и да чуем гледната им точка за нещата от живота.

През 2021г. излезе дебютният албум на Мартина Табакова "Виртуозни клавирни шедьоври". Прекрасен, удоволствие за меломаните, почитатели на класическа музика. Марти е изключителна изпълнителка на Панчо Владигеров. Абсолютно трябва да я чуете и как изпълнява Шопен. Тя е от Бургас, родена в голям музикантски род.Женена е за Коцето Калки и десетгодишният им син Теодор е част от музикалния им проект Kalki's family. Завършила е Музикалното училище в Бургас и Музикалната академия. Участва в различни музикални академии във Венеция, Словакия, Залцбург, в Международен музикален фестивал "Варненско лято", Европейския Музикален Фестивал, във фестивала "Софийски Музикални Седмици" и фестивала на Руската музика. Лауреат е на национални и международни конкурси във Франция, Русия, Италия, Румъния, Полша.

Марти участва и в Х-фактор. С Калки реализират първия си дуетенсингъл "Къде отива любовта" и издават албума Great Love Duets. Преподавала е пиано на холивудската звезда Лизи Каплан и британския актьор Уди Норман. Участва в български и американски филмови продукции и реклами.

Ето нейните отговори на нашите 13 въпроса.

Музиката, която те описва най-добре е...

Може би тази на Романтизма, например Лист, Рахманинов... защото е щедра на емоции и контрасти - от нежност до бушуващи страсти, от песенн мелодичност към виртуозни пасажи. Самата аз съм такава – романтична и ранима - понякога спокойна и съзерцателна, друг път - непримирима и стихийна. На пръв поглед, изглеждам мила и добра, но когато се ядосам, в мен пламва буен огън. Все пак съм Стрелец. Добре, че и Коцето (Калки) е същата зодия, да ме разбира. Или поне се опитва. :)

Най-големият ти успех до този момент е…

В професионален план всяка награда от конкурс, всяка сцена, всяка постигната цел за мен е успех и нещо изключително ценно. Няма да крия, че в живота ми всичко се случва по трудния начин. Никога не съм имала някой, който да лобира/ходатайства за мен. Все съм разчитала единствено на себе си и собствените си способности. Може би затова призът от предаването за класическа музика „Алегро Виваче“ по БНР - „Музикант на годината“ за ансамбъла ни с цигуларката Зорница Иларионова е признанието, за което съм се радвала най-много и което мога да определя като най-голям успех до момента. Надявам се да следват още много такива. В личен план най-големият ми успех е Теди – синът ми. Той ме прави по-добра като човек, дори като професионалист.

Първата ти мисъл сутрин е…

Не съм от ранобудните. :) Мислите в главата ми сутрин идват бавно, но в повечето случаи като се събудя, се питам какво не свърших предишния ден и дали ще успея днес? Все си поставям много задачи, понякога повече, отколкото мога да поема. Може би е грешка, но когато не съм ангажирана с нещо, ми доскучава.

Какво искаш да видиш в бъдещето си?

Пътешествия! Искам да пътувам, да свиря и пея по света. Най-голямото богатство е да можеш да опознаваш чужди далечни страни благодарение на това, с което се занимаваш. Много обичам професията си и искам и на 80 г. да съм на сцена. Ако можех да избирам как да напусна този свят, бих предпочела да е, докато съм на концертния подиум.

Как изглежда щастието според теб? А нещастието?

Казват, че щастието е в малките неща. Звучеше ми като клише, докато не се срещнах отблизо със смъртта. Съвсем скоро пътувах до Рим, да изнеса концерт и изведнъж попаднах в спешното с опасност за живота. Тогава разбрах колко е крехък животът, как днес може да те има, утре – не и че наистина трябва да се радваш на всеки момент. За мен щастието е, че съм жива и здрава, че мога да правя това, което обичам и имам правилните хора до себе си - семейство и страхотни приятели. Нещастие е да няма с кого да споделиш всичко, което преживяваш, било то добро или лошо.

Кое промени изцяло посоката на живота ти?

Срещата с Коцето! Тъкмо бях завършила първи курс в Музикалната академия в София и бях решила да уча в чужбина, бях избрала къде и при кого. И тогава го срещнах – моят човек. Не знаех, че срещата ни ще е съдбовна. Един инцидент (явно ми върви на такива) беляза нашето запознанство (Марти я блъсва такси, докато пресича, за да се срещне за първи път с Калки за работен ангажимент). И това ми подсказа, че явно нещо сериозно има да се случи в моя житейски път. Вселената очевидно има чувство за хумор. :) 

Може ли любовта да бъде безусловна?

Да, към детето... и към музиката.

За какво харчиш парите си? За какво би искала да ги харчиш?

За концерти, театър и за козметика. Не обичам да обикалям магазините и да "хвърлям" пари за дрехи и за обувки, но за скъпа професионална козметика - да. С моята авантюристична натура бих искала да имам повече за пътешествия.

От какво се страхуваш, за какво не ти пука?

Страхувам се от старостта. Не искам да пораствам. Харесва ми да съм "незряла", както ме нарича понякога Коцето. Ако стана "зряла", значи съм изгубила детското, наивното и лудото. Не ми пука, че нямам стабилни доходи като нормалните хора, щом правя това, което искам. Вярвам, че човек трябва да се занимава с това, което му е на душата. Иначе какъв живот е този, в който постоянно правиш компромиси?

Кого следваш в социалните мрежи?

Пинк! Обожавам я, толкова е щура! Като бях тийнейджърка, така бях луднала по нея, че и аз си боядисах косата розова? Още помня втрещената физиономия на преподавателката ми по пиано в музикалното училище в Бургас (която по онова време и директор!!) и думите й - „Утре тази коса да я няма!“. Сега вече и сериозни изпълнители имат екстравагантни визии, но през 2002 г. това беше по-трудно за възприемане.

Каква е тайната на един успешен любовен дует?

Любовта. Иначе как две свободолюбиви души с такъв див нрав биха били заедно толкова дълго време.   Шегата настрана, мисля, че с Коцето се вдъхновяваме взаимно, затова ни се получава добре.  Приличаме си по характер, имаме еднакви стремежи и търсения, стараем се да оставяме частичка от себе си в музиката, която правим. Другото е търпение и упоритост, защото всичко идва при теб само когато си готов.

Има ли нещо, за което да мечтаеш, но да ти се струва непостижимо?

Труднопостижимо – да, но не и непостижимо. Не се страхувам да мечтая за нови и нови върхове. Вярвам, че упоритостта и талантът ми ще ме водят по правилния път.

Кои са главните герои в твоя живот и какво е нужно на една жена, за да бъде уверена?

Главните герои в моя живот сме ние тримата - Kalki's Family. :)

Иначе, ако говорим за роли, мисля, че всеки сам решава дали ще играе главна или второстепенна роля в живота. Съдбата ни не е предопределена изцяло. Много неща зависят от нас. Ако изберем да бъдем главни герои, трябва да приемем, че няма да ни е лесно. Пътят ни ще е изпълнен с предизвикателства. Какво по-хубаво от това! За да бъде уверена, една жена трябва да прави това, за което я бива, и да бъде подкрепяна от любимите си хора. Ние жените имаме нужда от ухажване, колкото и мъжете да не разбират това. Естествено е, когато го получаваме, да се чувстваме желани и уверени.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР