Тахинопита - постна сладост от Кипър
Eдна опростена, но пък изключителна като вкус и аромати версия, в която се залага на цитрусов финес и опияняваща пикантност
Мануела Панайотова 24 March 2019
Типичният за кипърската кухня сладкиш, нещо средно между сладък хляб и кекс, е едно от специалните ястия, които се приготвят по време на пости. Таханът е в основата му, която е смекчена и облагородена с портокалов сок, бренди или ром. Често в състава му присъстват орехи, стафиди, кардамон...
Предлагам ви една опростена, но пък изключителна като вкус и аромати версия, в която заложих на цитрусов финес и опияняваща пикантност.
Тахан, портокали, канела, карамфил, чаша силно кафе или ароматна напитка, пролетно настроение... представете си го и си доставете тази наслада!
Използвах 1 чаша сусамов тахан, 1 чаша пудра захар, кора от 1 портокал, сок от 2 портокала, 4 с. лъжици ром, 2 1/2 чаши брашно, 1/2 ч. лъжичка канела, 1/4 ч. лъжичка карамфил, 1 ч. лъжичка черен сусам (по желание), 2 ч. лъжички бакпулвер, канела и пудра захар за поднасяне.
Как го направих: Разбърках много добре тахана преди да го използвам. Смесих го със захарта и разбърках с ръка, докато се получи кремообразна смес. Добавих портокаловия сок, кората и рома, и отново разбърках. Смесих със сухите съставки - предварително пресятото брашно с бакпулвер, карамфил, канела и разбърках докато се се смесиха. Изсипах в предварително намаслена и покрита с брашно 20 см кръгла форма, изгладих повърхността и поръсих със сусам. Пекох на 180 С за около 50 минути или докато пробна клечка излезе суха.
Изкарах от фурната, напръсках с малко ром и оставих да изстине. Преди да поднеса поръсих със смес от канела и пудра захар.