Салам от сушени плодове и шоколад
Една приятна и полезна зимна версия на този десерт
Мануела Панайотова 27 January 2019
Сладкият салам има много разновидности и днешното ми предложение е една приятна и полезна зимна версия на този десерт.
Вкусът му е палитра от сушени плодове, ядки и шоколад, а ако се опакова подобаващо, се превръща в истинска закачка за очите. Парче от тази сладост доставя енергия и добро настроение за дълго време, без да събужда чувство за вина, затова е хубаво да го имате подръка.
Използвах 300 г сушени сливи (фурми, смокини или смес от всички), 50 г сушени кайсии, 80 г смлени лешници или бадемово брашно, 100 г разтопен тъмен шоколад, 100 г цели ядки (лешници, бадеми, орехи, шамфъстъци или микс), 1 с. лъжица ром, ликьор или портокалов сок, 1/2 с. лъжица кленов сироп или мед, кора от портокал, 1 ч. лъжичка пудра захар за покритие.
Как го направих: Смесих сливите с мед и ликьор, и ги накиснах за 30 минути. Прехвърлих в блендер, добавих смлените лешници и ги миксирах, докато образуват хомогенна смес. Прехвърлих в купа и прибавих нарязаните на ситно кайсии, едро нарязаните ядки, разтопения шоколад и портокаловата кора. Размесих с ръце и оформих салама. Прехвърлих го върху хартия за печене, поръсих с пудра захар, опаковах го и оставих в хладилник за 1 ден.