Clafoutis с кайсии

Мануела Панайотова 29 July 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Клафути е семпъл, елегантен и красив сладкиш. Произхожда от френския регион Лимузен, а името му идва от глагол който означава пълня, напълвам“. Класиката е палачинково тесто с пълнеж от череши или вишни - леко, свежо и толкова лятно.

Предлагам ви една вариация с кайсии, розова вода, кардамон и канела, които придават екзотика и ориенталски привкус на този типичен, френски десерт.

За пълнежа използвах 8-10 кайсии, 1 ч. лъжичка кардамон, 1 ч. лъжичка канела, 1 с. лъжица мед, 1 с. лъжица кафява захар.

За тестото - 3 яйца, 100 г захар, щипка сол, ванилия, 1 с. лъжица розова вода, 80 г брашно, 120 мл прясно мляко, 90 мл течна сметана, пудра захар, шамфъстък или други ядки за декорация.

Как го направих: Почистих кайсиите, наредих в тава, поръсих със захар, мед, подправки, поставих под реотана на печката и запекох за 5 минути на 200 С. Оставих да се охладят и приготвих тестото - разпених яйцата, добавих захарта и продължих да разбивам. Сложих сол, ванилия, розова вода и разбърках. Добавих брашно и разбих до гладка смес. Накрая смесих с мляко и сметана. Във форма за печене наредих запечените кайсии и залях с тестото. Изпекох в предварително загрята на 180 С фурна за 40-45 минути или до златисто. Оставих да се охлади и поднесох с пудра захар и ядки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР