Желе от лавандула
Интересен, свеж и много фин еликсир, който носи чувствена наслада и може да бъде омаен акцент на много ястия
Мануела Панайотова 01 July 2018
Нежните цветчета на лавандулата радват очите, заиграват се с обонянието, а от нектара пчелите правят мед, който е уникален, търсен и високо ценен на световните пазари. Ароматната трева намира широко приложение в народната медицина, парфюмерията, използва се за декорация и дори за борба с молци. Особено интересна е ролята й в кулинарията, където украсява и овкусява напитки, супи, меса, сосове и десерти.
Използвах 1 чаша лавандулови цветя, 2 чаши вода, 2 чаши захар, сок от 1 лимон, 30 г пектин на прах.
Как го направих: Поставих на силен огън тенджера с вода докато заври. Отстраних от огъня, изсипах лавандуловите цветя и оставих да се запарят за 30 минути. Прецедих, добавих лимонов сок и пектин и разбърках, докато пектинът се разтвори. Отново на висока температура оставих сместа да заври и добавих захар. Варих докато желето се сгъсти, насипах го горещо в бурканчета с капачки на винт и запечатах.