Торта Мока

Истинска магия за прелъстяване, наслада и утеха

Мануела Панайотова 20 May 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Тази торта е от онези специални неща, които бележат даден момент с незабрава. Тя е феерия от безтегловен шоколадов мус, целувчени блатове със загатнат аромат на опушен лешник и много кафе - истинска магия за прелъстяване, наслада и утеха.

За блатовете използвах 2 ч. лъжички нес кафе на гранули, 1ч.лъжичка вряла вода, 1 с. лъжица царевично нишесте, 100 г лешници, запечени и смлени на брашно, 4 белтъка, на стайна температура, 240 г пудра захар.

За муса използвах 125 г течна сметана, 50 г нес кафе на гранули, 200 г бял шоколад, ситно нарязан, 100 г тъмен шоколад, ситно нарязан, 4 жълтъка, 2 белтъка, 280 г бита сметана.

Как я направих: Разтворих кафето с вода, смесих царевично нишесте и лешниково брашно и заделих. Разпених белтъците с миксер, добавях захар постепенно и разбих, докато сместа стана плътна и гланцирана. Добавих разтвореното кафе, сместа от нишесте и лешници и разбърках. Използвах форма за печене с падащо дъно - очертах дъното върху два листа за печене, поставих ги в тави и разделих сместа между кръговете, с около 2 см. по-навътре от очертанията. Изпекох на 120 С за 65-70 минути, изключих топлината и оставих блатовете да се охладят за 2 часа на затворена фурна.

Приготвих муса като поставих сметана и кафе на водна баня, докато кафето започне да се разтваря. Добавих двата вида шоколад, разбърквах периодично до гладка смес. Спрях топлината и оставих леко да се охлади. Добавих внимателно жълтъците и разбърках. Разбих белтъците, докато станат пухкави и смесих с шоколада. Разбих с миксер сметаната (задължително добре охладена) и добавих към муса. Сложих във фризер за 1 час.

На дъното на формата поставих първия блат, покрих с мус и завърших с втория блат. Оставих в хладилник за една нощ. Поднесох тортата поръсена с какао.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР