Храната лесно преминава граници и, филтрирана от местния вкус, ражда множество кръстоски. Днес ви предлагам един интересен сладкиш, който е без брашно и мазнина. Основните му съставки - макови семена, бадеми, яйца и ябълка - го правят оригинален, деликатен и лек като облак. Тази чудна сладост идва от Трентино Алто Адидже - област в Североизточна Италия, граничеща с Австрия и Швейцария.
В Италия го предлагат като кейк, приготвен с повече лимон и поднесен с пудра захар, докато в съседните страни може да се срещне като торта от два блата със сладко от горски плодове между тях*, поднесена с цедено мляко или сметана. Необичаен вкус, изящна текстура и завладяващ аромат, които си заслужава да се опитат.
Използвах 150 г захар, 5 яйца, разделени жълтъци от белтъци, 1 ябълка, обелена и настъргана, 1 лимон, 200 г бадеми (орехи), 200 г макови семена, 1 1/2 ч. лъжичка сода, лъжичка ром.
Как го направих: Смелих бадемите на фин пясък. Настъргах лимона, смесих кората със захар и ,,разтрих" с пръсти, за да стане ароматна. Разбих жълтъците с ароматизираната захар, докато станат бледи и кремообразни. Разбих белтъците до образуване на меки върхове. Настъргах ябълката и смесих с лимонов сок и ром. В голяма купа смесих всички съставки (без белтъците) и размесих добре. Добавих сода, разбитите белтъци и изсипах във форма за печене (25 см) застлана с хартия за печене. Изпекох на 180 С за 40 минути. Поднесох с пудра захар и боровинки.
*Ако решите да го направите във вариант на торта с пълнеж, използвайте същия грамаж продукти, но разделете сместа на две равни части и изпечете в две еднакви форми.