Пикантно грозде - вкусният аксесоар

Освен изискан аксесоар към антипаста, остри сирена и коктейли, може да е и оригинален подарък за приятели

Мануела Панайотова 15 October 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Гроздето заплете нишка в кълбото от есенни вкусове и го направи още по-живописно и плътно. Възхитително, сладко, ароматно и сочно то ражда вино и стафиди, ракия, оцети, конфитюри и много други продукти. Сред тях е маринованото грозде - фантазия от аромати, които карат небцето да изпита смесица от любопитство, почуда, радост и удоволствие.

Красивата визия и изящният вкус го превръщат в изискан аксесоар към антипаста, остри сирена и коктейли, а също и в добър подарък за приятели, който може да бъде поднесен в специално подбран буркан.

Използвах 500 г черно грозде*, 280 г ябълков оцет**, 160 г вода, 90 г тъмна захар, 50 г пресен джинджифил, нарязан на парчета, 7 г зърна от кориандър, 1 пръчка канела, 3 броя звездовиден анасон, 1 дафинов лист, 3 люти чушки.

Как го направих: Сложих в тенджера всички съставки (без гроздето) и поставих на умерен огън. Изчаках захарта да се разтвори и маринатата да заври. Отстраних от котлона и добавих почистените гроздови зърна. Оставих да се охлади на стайна температура. Прехвърлих сместа в стъклени буркани и оставих в хладилник за 5 дена преди консумация.

Маринованото грозде може да се съхранява в хладилника за около два месеца.

*Може да използвате бяло грозде или да направите смес от двете.

**Заложих на ябълков оцет заради по-мекия вкус, но може да се ползва и винен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР