Шоколадовият мус е десерт, който впечатлява и пленява. Той е истинско вълшебство - уловена пяна от морска вълна, изящество в чаша, храна за русалки. Напук на мрачното време предлагам един различен и много елегантен вариант на мус от бял шоколад, сметана, зехтин и лимончело (ликьор на основата на лимонови кори). Вкусът е уникален - мек и дълбок от маслиновото олио, фин и свеж от лимончелото.
Използвах 120 г бял шоколад, 60 г течна сметана (за ганаш), 50 г зехтин, 30 г лимончело, кора от лимон, 300 г течна сметана.
Как го направих: Нарязах шоколада на малки парчета. Загрях сметаната почти до кипване и я добавих на три пъти върху шоколада като разбърквах леко. Оставих да се охлади малко и добавих зехтин, лимончело, лимонова кора. Разбих останалата сметана и внимателно разбърках в ганаша. Изсипах в чаши, охладих и поднесох с бишкота.