Ретро вкус
Руло с малини и боровинки - фин калейдоскоп от вкусове и цветове
Мануела Панайотова 27 August 2017
Меренг десертите са крехки и изящни, като стар порцелан, а всяка хапка носи наслада и кокетна меланхолия. Днешното целувчено руло е с малини и боровинки - фин калейдоскоп от вкусове и цветове, през който наднича носталгия по вече затихващото лято.
Използвах 5 големи белтъка, 300 г захар, шепа филирани бадеми, 300 мл сметана, 200 г малини, 100 г боровинки, листа от мента.
Как го направих: Комбинирах белтъци и захар, поставих на водна баня и ги затоплих, като разбърквах непрекъснато. Изключих топлината и разбих с миксер до твърди, лъскави върхове. Покрих тава от фурната с хартия за печене и разстлах равномерно сместа. Поръсих с филирани бадеми. Пекох 12 минути на 180 С, намалих фурната на 140 С и пекох още около 20 минути. Извадих и оставих да се охлади за 10-15 минути. Междувременно разбих сметаната и прибрах в хладилник. Отлепих хартията от изпеченото рулото и го поставих върху кърпа. Намазах с бита сметана, поръсих с плодове и навих на руло. Охладих за няколко часа преди да сервирам.
*Рулото може да се увие в хартия и фолио и да се замрази. Преди поднасяне се оставя на стайна температура за 2 часа.