Различната фокача
Загоряла, хрупкава и изящна, тя е любов от първа хапка
Мануела Панайотова 06 August 2017
Днешното ми предложение е за една различна, но много подходяща за лятото фокача - Focaccia di Recco. За разлика от традиционното плоско хлебче, тя прилича на кесия, направена от два прозрачни листа тесто, между които се слага сирене Stracchino. Загоряла, хрупкава и изящна, тя е любов от първа хапка.
Еднакво добре биха и пригласяли чаша бяло вино, пурпурни домати, закичени с босилек или летни круши. Мекото сирене, с което се пълни, се намира трудно, затова предлагам един много приятен и достъпен вариант за пълнеж на този шедьовър.
Пълнеж: 100 г фета, 150 г Бри (почистено от кората), 120 г крема сирене, бяло вино, по желание. Използвах 3 фурми, които дадоха лек и много приятен плодов оттенък, но може да бъдат пропуснати.
Как я направих: В купа смесих брашно, вода, сол и зехтин. Месих около 10 минути, докато получих гладко и еластично тесто. Покрих с фолио и го оставих да почива в хладилник най-малко 2 часа*. Пълнежа направих като сложих всички съставки в блендер и миксирах до гладка паста. Разделих тестото на две части. На набрашнена повърхност разточих първия лист, докато стана почти прозрачен. Прехвърлих върху подготвена, намаслена тава (35-40 см) и ,,залепих“ излишното тесто под ръба. Разделих пълнежа на няколко купчинки и подредих равномерно. Покрих с втория лист. Запечатах двата листа с лек натиск и отстраних излишъка. Разкъсах леко тестото на няколко места над пълнежа, за да може сиренето да се разлее по време на печенето. Изпекох на 250 С за около 8-12 минути. Полях със зехтин и поднесох.
*Най-добре е всичко да се приготви в нощта преди да печете - тестото е отпочинало и лесно за обработка, а пълнежът развива допълнителен аромат.