Летен кейк
Сега е триумфът на плодовете - живи, ярки, сладки, уханни... всякакви
Мануела Панайотова 23 July 2017
Лятото е най-голямата, лъскава и желана жълтица в наниза от сезони. Злато с висок карат от слънце, свобода, огнени жеги, изумрудено море и спомени надраскани от писъка на чайки. Топло злато за студени дни.
Сега е триумфът на плодовете - живи, ярки, сладки, уханни... всякакви. Затова и днешната рецепта е за бърз, ароматен и много вкусен безглутенов кейк. Сервира се топъл, с топка сладолед или ледена напитка.
Използвах 150 г бял шоколад, 140 г сметана, 200 мл прясно мляко, 4 яйца, 90 г царевично брашно, 60 г кокосово брашно, 90 г оризово брашно, 1 портокал, 80 г пудра захар, 12 г бакпулвер, 6 кайсии.
Как го направих: Сварих портокала, докато омекне и го пасирах. Нарязах шоколада на малки парчета. Сложих всички съставки в блендер и миксирах. Изсипах сместа в две еднократни, алуминиеви форми, разпределих нарязаните кайсии, така че да потънат леко. Изпекох на 180 С за около 55-60 минути. Малко преди да изключа фурната поръсих с кокосови стърготини и захар.