Бесан ладу са малки, сладки топчета от нахутено брашно. За първи път ги опитах преди много години, когато Доминик - един изключителен човек и мой учител по медитация, ме почерпи с тях, определяйки ги като „сладък израз на индийската любезност, доброта и щедрост“. За това с тях се почитат всички важни празници, фестивали и семейни тържества. Според аюрведа, тези красиви и полезни хапки помагат да се възстанови огнената енергия, отговорна за доброто храносмилане и баланс на дошите*.
Използвах 140 г гхи*(може да се ползва обикновено краве масло или кокосово масло), 1 чаша нахут, семена от 3 кардамонови шушулки, ситно стрити, 1 чаша пудра захар, шепа ядки.
*гхи - пречистено краве масло
*Дошите са комбинация от елементите пространство, въздух, огън, вода и земя. Техните енергии изграждат всеки индивид и изпълняват различни физиологични функции в тялото.