Средиземноморски вкус

Комбинация от нахут, зехтин, маслини и каперси в цветно и свежо ястие, което стопля, засища и радва

Мануела Панайотова 14 January 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Храната може да ме отведе навсякъде по света, а при този сибирски студ това е единствената възможна разходка. Заложих на комбинация от нахут, зехтин, маслини и каперси - продукти типични за средиземноморската кухня, събрани в цветно и свежо ястие, което стопля, засища и радва.

За отличните качества на зехтина и маслините се знае много, но нахутът и каперсите, въпреки ползите и вкуса, са малко популярни и използвани.

Нахутът е източник на фибри и протеин, които са отговорни за доброто регулиране на кръвната захар. Той увеличава енергията, поради високото съдържание на желязо и манган.

Каперсите, освен изключително свеж вкус, притежават ценни съставки, които повишават имунитета - витамини С, В1, В2, йод, калий, фосфор...

Използвах 600 г нахут, сварен и изплакнат (за да е максимално полезенпреди сваряване го оставям накиснат във вода за едно денонощие), 1 глава червен лук, 80 мл зехтин, 60 г каперси, 60 г черни маслини, 2-3 стръка розмарин, половин лимон, 1/2 чаша натрошено сирене, сол, черен пипер, лют червен пипер и препечен хляб за сервиране.

Как го направих: Нарязах лука на кубчета и задуших в малко зехтин. Изсипах в тавичка и добавих нахут, маслини, зехтин, подправки и лимонови резени. Размесих и покрих плътно с алуминиево фолио. Изпекох на 190 С за около 45 минути. Преди сервиране добавих каперси, натрошено сирене и лют червен пипер.

*За снимките е ползвана керамична тава на Duka

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР