Eсенeн натюрморт
Слънцето свети, но топлината е в дома - в уютни компании и в сгряващи храни
Мануела Панайотова 15 October 2016
Есента посипа върхарите с бакърените си пендари. Утрините вече щипят кожата и все повече комини изпускат опушени въздишки, а въздухът мирише на стари бъчви и младо вино. Слънцето свети, но топлината е в дома, в уютни компании, в сгряващи храни.
В тренда на сезона е предложението за кюфтета от леща и маслини. Фини и засищащи те са чудесни гарнирани с пъстра салата или разядка, като предястие или пълнеж за сандвич.
Използвах 1 чаша червена леща, 1 връзка магданоз, 1 глава лук нарязан на кубчета, 2 с. лъжици ленено семе (или 1 яйце), 1/2 чаша нарязани черни маслини, около 140 г галета, сол, черен пипер, стръкче пресен розмарин, зехтин.
Как ги направих: Сварих лещата, прецедих и леко пасирах. Добавих останалите продукти и омесих, подобно на кайма. Сместа трябва да е лесна за оформяне, но ако е по-влажна добавете още галета. Включих фурната на 180 С. Подредих постните кюфтета върху тава застлана с хартия и изпекох за около 15 минути.