Сладко от салкъм

За вълшебен вкус на палачинки, плодови салати и коктейли

Мануела Панайотова 28 May 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Всяка пролет цъфналите акации багрят въздуха с аромат, правят го някак сладък и "вкусен". Цветовете са богати на етерично масло и захари и са сред първите източници на нектар за пчелите. Имат приложение в парфюмерията, а народната медицина ги препоръчва като средство за лечение на бронхити, упорита кашлица, стомашни болки и невралгии.

От белите цветчета на салкъма се получава и едно малко познато, но много ароматно сладко. Една лъжичка от него дава вълшебен вкус на палачинки, плодови салати и коктейли.

Използвах 270 г цветчета, 1 к захар, 600 мл вода и 1ч. лъжичка лимонтузу.

Как го направих: Отделих цвета от съцветието и претрих със захарта. Оставих да престои за една нощ. Листенцата със захарта и водата поставих в тенджера и варих докато образувалият се сироп се сгъсти. Накрая добавих лимонената киселина. Насипах в сухи буркани и запечатах.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР