Пастелна деликатност
Един от най-нежните сладкиши с аромат на детство
Мануела Панайотова 21 May 2016
Крем в цветове на ранно лято, аромат на детство и вкус, приканващ към безвремие - един от най-нежните сладкиши, които съм правила. Малките чашки, в които го сервирах, му придадоха изящен вид.
Използвах 2 яйца, разделени жълтъци от белтъци, 1 ч. лъжичка пудра желатин, 70 г захар + 1 ч. лъжичка, 1/2 ч. лъжичка екстракт от ванилия, 3 с. лъжици бадемов ликьор и 100 мл сметана.
Как го направих: Сложих желатина заедно с 3 с. лъжици вода в касерола. Разбих жълтъците с по-голямото количество захар и ликьор докато станат кремави. Разбих белтъците докато станат меки и пухкави. Отделно разбих сметаната с чаена лъжичка захар. Загрях набъбналия желатин докато се разтвори напълно и започнах да го прибавям на тънка струя към жълтъците. С непрекъснато бъркане смесих с белтъци и сметана. Дозата е за четири малки чашки.