Цветни зеленчукови пърленки
С карфиол, червено цвекло, моркови или тиква – нека развеселим трапезата
Мануела Панайотова 16 April 2016
Подобно на даровит художник, Земята всеки ден ни изненадва с нови цветове. И продължава така, докато запълни с треви и цветя всяко кътче. Щом е така пъстро навън, нека да развеселим трапезата с едни зеленчукови пърленки.
Твърди се, че тези тънки питки са открити от древните шумери. Те намерили начин да превръщат ядливите зърна в паста, която после изпичали и така си правели безквасен хляб. Дали е бил вкусен - за това историята мълчи.
Направих пърленка с тиква и такава с червено цвекло. За първата използвах една малка глава карфиол, около 350 г тиква, 100 г орехи, 4 яйца, сол, подправки (куркума, майорана).
Как я направих: Почистих карфиола от листата и го нарязах (стеблата също се ползват). Сложих в кухненски робот и добавих почистените парчета от тиква. Блендирах до фина текстура. Прехвърлих в купа и размесих с предварително смлените орехи и подправки. Направих кладенче и в него изсипах яйцата. Омесих сместа, както се меси хляб. Тиквата я направи доста влажна, затова уплътних с малко нахутено брашно. Прехвърлих върху тава, застлана с хартия и оформих правоъгълник. Пекох на 200 С за около 25-30 минути. Когато пърленката изстина напълно, я обърнах и внимателно отлепих хартията.
За пърленката с цвекло използвах малка глава карфиол и две средни глави цвекло. Направих я по същия начин, но подправих със скилидка чесън, сол, риган и розмарин.