Цитрусови вариации

Сладкиш с отчетливия аромат и закачливата кисела жилка на лимона

Мануела Панайотова 02 April 2016

Снимка: Мануела Панайотова

За цитрусите като че ли няма определен сезон. Невероятният им аромат никога не омръзва, защото и в най-мрачните и студени дни носи уют, а в томителните жеги - свежест и прохлада.

Днешният сладкиш е с лека, пореста структура, с отчетливия аромат и закачливата кисела жилка на лимона. Обикновено го приготвям в продълговата форма за хляб и го поднасям с лимонов крем. Този път избрах да го изпека в широка тава, да го нарежа на квадрати и да поднеса с карамелизиран ананас.

Използвах 150 г брашно от кафяв ориз, 50 г бадемово брашно, 30 г царевично нишесте, 1/2 ч. лъжичка сол, 1/2 ч. лъжичка сода за хляб, 150 г захар, кора от два лимона, ситно настъргана, 3 яйца, 100 г ябълково пюре (една сварена и пюрирана ябълка), 60 мл прясно изцеден лимонов сок и 170 мл зехтин (може коксово масло).

Как го направих: В купа смесих първите пет съставки. В друга купа смесих захарта и лимоновата кора. Размесих ги и разтрих с пръсти, за да освободя аромата и маслото на кората. Добавих разбитите яйца, ябълково пюре, лимонов сок и зехтин. Разбърках. Изсипах тази смес върху сухите съставки и отново разбърках. Загрях фурната на 180 С. Изсипах сместа в тава покрита с домакинска хартия. Изпекох за около 35-40 минути или докато пробна клечка, поставена в центъра, излезе чиста. Нарязах ананас на тънки резени и го запекох под реотаните, за около 5 минути. Поднесох с прясна мента.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР