Бяла магия
Идеята за този сладкиш е плод на слабостта ми към шоколадовия мус и бадемовото мляко
Мануела Панайотова 19 March 2016
Направих бадемово мляко (тук може да видите как) и като огледах продуктите, с които разполагам - портокали, нар и какаово масло, реших че имам всичко необходимо за това начинание.
Получи се перфектен мус - с лека, направо въздушна текстура, с опияняващ аромат на какао и деликатни плодови нотки. Реших да го използвам, за да направя един по-сложен и по-богат на вкус сладкиш, като направих бисквитена основа и пласт от черен шоколад. Всеки слой допълва другия, а десертът доби завършен вид и стана неустоим.
Продуктите са за форма с размери 20 - 24 см. За бисквитената основа използвах 240 г бисквити, 100 г препечени бадеми, 100 г разтопено масло. За шоколадовия слой - 100 г черен шоколад, 25 г масло.За муса - 600 мл бадемово мляко (може да ползвате кокосово мляко), 100 г захар, щипка сол, 4 с. лъжици агар - агар снежинки*, 75 г какаово масло - настъргано, настъргана кора от един портокал, 100 мл сок от портокал, 100 мл сок от нар.
Как го направих: Смлях фино бисквити и бадеми. Смесих с разтопено масло и разбърках до получаване на "мокра смес". Разпределих по дъното на форма за тарт и пресовах с помощта на чаша. Прибрах в хладилника.
Черният шоколад и маслото разтопих на водна баня. Разлях върху основата и разпределих с лъжица. Върнах формата в хладилника.
Комбинирах бадемово мляко, захар, сол и агар в касерола и оставих да заври, като разбърквах често. Намалих топлината и варих около 10 минути, докато снежинките агар се разтвориха. Отстраних от огъня и добавих какаовото масло. Прехвърлих сместа в блендер, добавих двата вида сок и портокаловата кора. Блендирах. Прехвърлих в керамична купа като разбърквах периодично за около 10 минути. Изсипах върху бисквитената основа с шоколад и оставих да стегне.
*Агар-агар или само агар представлява желиращ агент, който се добива от няколко вида червени водорасли.