Пурпурни фалафели
Безценни и много вкусни, носещи аромата на арабската кулинарна традиция
Мануела Панайотова 27 February 2016
Фалафелите са малки кюфтенца, които се правят от нахут или бакла, или комбинация от двата продукта. Смята се, че водят началото си от египетската кухня и най-вероятно са измислени, за да заместят месото по време на пости.
Нахутът е храна с много ползи за здравето. Той има високо съдържание на фибри, протеини, манган и желязо, доставя антиоксиданти и регулира кръвната захар.
Тези ползи, плюс благоуханните подправки, превръщат фалафелите в безценна и много вкусна храна, носеща аромата на арабската кулинарна традиция.
Днес споделям рецепта за печени фалафели с червено цвекло, което им придава красив пролетен цвят.
Използвах 1 глава лук, 1 с. лъжица зехтин, 2 ч. лъжички гарам масала (може да се замени с 1 ч. лъжичка кимион и 1 ч. лъжичка кориандър), 400 г нахут от консерва (водата използвам за меренг и целувки), 2 глави сурово червено цвекло, почистено и настъргано, 1/2 ч. чаша галета, 2 ч. лъжички царевично нишесте, 2 с. лъжици сусамов тахан, сол, семена от сусам и лен.
Как ги направих: Задуших лука в зехтин до омекване. Добавих подправките и оставих за минута, две. В кухненски робот смесих всички съставки и блендирах до получаване на гъста паста. Оставих в хладилник за около 1 час. Включих фурната на 200 С. Оформих малки топки и ги овалях в подготвените семена. Наредих в тава, добавих мазнина и изпекох за около 30 минути.