Пазя спомен за една разходка в гората. Вървях по пътека, обсипана с жълъди и слънце, протегнало лъчите си през дървесните корони. То галеше тревата и правеше слънчеви зайчета в мрънкащо поточе, гъби надничаха любопитно изпод заслони от сухи листа, а въздухът беше напоен с ароматите на смола, мъх и хумус.
От спомена за тази картина се роди един много колоритен и ухаещ на гъби терин.
Използвах 150 г черен ориз, 3 с. лъжици зехтин, глава лук, скилидка чесън, 340 г гъби, 1 стрък розмарин, 3 стръка мащерка, 450 г листа от липа* (може да замените с пресен или замразен спанак), шепа черни боровинки, 4 яйца, 150 мл мляко, 100 г лешници и морска сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
Как го направих: Сварих ориза с около 300 мл вода и щипка сол. Почистих гъбите без да махам пънчетата и ги нарязах по дължина. Сотирах лука и чесъна. Добавих гъби, розмарин, мащерка, сол и черен пипер. Задуших за още няколко минути. Прибавих липовите листа, те са предварително попарени във вода и не се нуждаят от допълнителна обработка, така че само ги смесих с останалите съставки. В отделна купа разбих яйцата с млякото и индийското орехче. Добавих лешниците, ориза, липовите листа, боровинките, гъбите и лука. Включих фурната на 200 С. Изсипах във форма за хляб и изпекох за около 45-50 минути.
*Когато липите се раззеленят, обирам най-крехките листа, бланширам ги и ги прибирам във фризер. Използвам за сарми и плънки.