Опаковай сърцето си и го подари!

Мануела Панайотова 19 December 2015

Снимка: Мануела Панайотова

В очакване на Рождество Христово цялото земното кълбо вече е една пъстра и бляскава топка. Времето на запалените свещи, украсените къщи, ангелските крила и чудесата, на греяното вино, канелата, шоколада и карамела. Време да вложим сърцето си в нещо и да го подарим.

Ръчно изработените подаръци са едно от тези неща. Подготвяла съм за приятели подаръци от домашно направени бисквити, конфитюр и шоколад. Красиво декорирани с шишарки, ангелски крила или цветни панделки, тези семпли, но много лични жестове предизвикват изненада и радост. В тях се крие истинският коледен дух.

Тази година опаковах подаръците за Коледа по-рано, но не използвах подходяща опаковъчна хартия. На тази, която използвах, пишеше „Честит рожден ден“ и за да не я похабя, написах  върху нея "Исусе".
(Деметри Мартин)
Тази година продължавам традицията, но този път с една божествено вкусна нуга от Сардиния - Torrone Sardo.

Това е мека нуга с цвят на слонова кост, която в класическия си вариант е само с цели бадеми. С решението да използвам захаросани ябълки с канела леко се промъкнах покрай класиката, но си струваше.

Използвах 100 г бадеми, 150 г захаросани ябълки с канела, 250 г мед, 2 белтъка. Може да използвате и други ядки, сушени или захаросани плодове по ваш вкус, но теглото им трябва да бъде същото като на меда.

Как я направих: Подготвих форма 20Х20 см, покрита с две по-дълги парчета хартия, едното хоризонтално, другото вертикално. Така страните на нугата остават покрити и мога да сгъна хартията над горната страна, за да изравня. Най-напред запекох бадемите. Разтопих меда в купа на слаба водна баня. Разбих белтъците до меки върхове. Добавих ги към меда, като разбърквах леко с дървена лъжица. Сместа доби приятен карамелен цвят и стана кремообразна. Продължих да бъркам бавно, повече от половин час, като нугата ставаше все по-светла и гъста. Добавих ядките и захаросаните плодове и... продължих да бъркам още 35 минути. Изсипах в подготвената форма, покрих върха с хартията и с дъното на чаша заравних. Оставих я на хладно за няколко часа. Когато изстина напълно, нарязах с остър, тежък нож (ако го намазните става лесно) на тесни парчета. Опаковах и завързах с рафия.

От магазинин за декупажни материали купих къщички за птици от пресована хартия и ги декорирах. Заедно с нугата, елхова клонка и чифт ангелски крила съм готова да кажа - Честит рожден Ден, Исусе!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР