Различният вкус - тапенада със смокини
Една много вкусна разядка
Мануела Панайотова 28 November 2015
Тапенадата е маслинова паста, към която главен готвач от Марсилия прибавил каперси и аншоа и я овкусил с лимонов сок. Кръстил соса "тапенада", тъй като провансалската дума за каперси е tapenas.
През годините провансалците са експериментирали като са обогатявали вкуса с различни билки, сушени домати, ядки, гъби, дори трюфели. Тази разядка бързо добива популярност из Европа и по света. Първоначално сервирана с препечени филийки, тя увеличава приложенията си и често бива използвана за овкусяване на меса и риби. Често фантазията на готвача отива толкова далече, че от оригиналния вариант остава само името.
Днешната рецепта не е за класическа тапенада, но е любопитна и семпла, а резултатът е една много вкусна разядка.
Използвах 200 г маслини Каламата, 200 г зелени маслини без костилка, 200 г сушени смокини, няколко капки коняк, 1 с. лъжица балсамов оцет, зехтин и розмарин на вкус.
Как я направих: Надупчих с клечка смокините и ги залях със зехтин. Оставих ги така за едно денонощие (това дава изящен плодов дъх на зехтина). Поставих всички съставки в блендер и миксирах до желаната от мен консистенция.