Kaju barfi или фъч по индийски

Този сладкиш носи екзотиката и закачливия флирт на индийските песни и танци. Неслучайно приготвянето му е свързано със специални поводи и празници

Мануела Панайотова 24 October 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Kaju буквално означава ядката кашу, а barfi е вид индийски сладки, обикновено под формата на ромб. Правят се от захарен сироп или мляко, ядки, сушени плодове и подправки. Различното винаги ме е изкушавало, затова споделям една атрактивна версия на този сладкиш.

Използвах 300 г ,,копринено” тофу*, 100 г кашу, 300 мл подсладено кондензирано мляко, 3/4 ч. лъжичка кардамон, 1 1/2 с. лъжица шамфъстък и изсушени розови листенца.

Как го направих: Поставих тофуто в марля, за да се отцеди. Запекох го до златисто и след това го смлях до текстура, наподобяваща галета. Наситних с вилица вече сухото тофу и го смесих с ядките. Изсипах кондензираното мляко в широк тиган за по-лесно и равномерно готвене. Поставих на средна топлина. Прибавих сиренето и ядките. Сместа не трябва да се вари, а само да се сгъстява с умерена скорост, докато заприлича на плътна овесена каша. Когато започне да се отделя от стените, значи е готова. Прибавих кардамон, разбърках и изсипах във форма 20 х 20 покрита с домакинска хартия. Разстлах равномерно. Поръсих с шамфъстък и розови листенца. След това леко ги притиснах в сместа. Оставих да почива една нощ, защото това допълнително развива вкуса.

*Соево сирене с неутрален аромат, меко и нежно като пудинг - от био магазините

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР