Посолена сладост

Деликатната смесица между сладко и солено

Мануела Панайотова 12 September 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Рядко пускам рецепти, които не са за сладкиши. Причината за днешното изключение е, че това е едно печиво, в което деликатната смесица между сладко и солено му придава силна индивидуалност и неповторим вкус. Избрах да го гарнирам със захаросани домати, но може да се поднесе с пресни круши, грозде или смокини.

За кейка използвах 100 г меко масло, 150 г захар, 70 г крема сирене, 3 яйца, 140 г брашно (лимец), 100 г прясно настърган Пармезан, ч. лъжичка сол, ч. лъжичка бакпулвер, 200 г заквасена сметана и ч. лъжичка готов микс от подправки в който има канела, кориандър, ким, резене, джинджифил, индийско орехче и куркума. Тези готови миксове се намират в ориенталските магазини.

Как го направих: В миксер разбих до гладка, пухкава смес маслото захарта и крема сиренето. Добавих яйцата и размесих до еднородна смес. В отделна купа смесих брашното, Пармезана, солта, бакпулвера и подправките. Прибавих сухите съставки на части към яйчената смес, разбърках и завърших със сметаната. Получих гладко, плътно тесто.

Използвах тава 20/20 покрита с домакинска хартия. Изпекох на 160 C за около 30 минути.

За захаросаните домати използвах дребни продълговати домати сорт Рома, защото са твърди, сладки и не толкова водни. Направих смес от 3 с лъжици захар, 1/2 с лъжица сол, 50 мл зехтин и малко вода. Прибавих 15 обелени домати и поставих във фурната на 100 C. Пекох докато доматите се свиха и леко се карамелизираха. Стават като пикантни бонбони пълни със сок и могат да се ползват като гарнитура за най-различни ястия. Съхраняват се в хладилник покрити със зехтин.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР