Съветите на д-р Георги Гайдурков

Проблемът на храносмилането идва от хапка-глътка

Мариана Антонова 16 September 2013

Лекарят, който от години практикува безлекарствена терапия, пропагандира нов вид здравословно хранене, което е нарекъл последователно. Специално за читателите на EVA той обясни каква е приликата с разделното и какви са предимствата пред него.



Д-р Гайдурков, какво представлява последователното хранене?

Ние си мислим, че стомахът е като тенджера, в която храната се смесва като с миксер. Всъщност той е плоска и стегната мускулна торбичка. И когато изядем нещо, то застава в него като пласт. Следващото ляга над него и така храната се подрежда на пластове, които вървят като влакче надолу по червата. Това е известно отдавна от дисекции на животни. Аз просто открих в практиката си, че има и страхотно практическо приложение.

Казвате, че този вид хранене има предимства пред разделното.

При разделното хранене основният постулат е въглехидратите да се приемат отделно от белтъчините, защото изискват различни смилателни сокове. Ядем ли ги смесено, те са несъвместими за организма първо като смилателност. Резултатът е недохранване, тялото ни не получава продуктите, които му трябват. Освен това започва гниене и ферментация. Развиват се микроби, включително хеликобактер пилори, и следват колити, гастрити, язви. Второ, въглехидратите и белтъчините реагират помежду си.

Най-малкото, което знаем от науката, е, че зърнените (въглехидрати) имат много фитати, които свързват калция (от белтъчините) в неразтворими съединения, а те се трупат в организма – шипове, конкременти, калции, кадмий в бъбреците и т.н. Тоест въглехидратите са склонни да ферментират, белтъчините – да гният. Затова трябва да се ядат отделно и между приема им според разделното хранене трябва да има поне два часа. Практиката ми показа, че може да се консумират без интервал между тях, стига да се приемат последователно. Ако изядем дори 10 неща едно след друго, ние покриваме норматива за разделно хранене. И организмът много лесно се справя с храносмилането им.

Друг постулат на разделното хранене е, че месо или млечни продукти и салата е добра комбинация. Тя обаче изисква по-обилна консумация на месо, за да можем да се заситим. А месото дава доста висока киселинност, от която след хранене се чувстваме като махмурлии с главоболие и тежест в стомаха. Тук си припомних една аксиома от биохимията: белтъчините и мазнините се смилат в огъня на въглехидратите. Значи, ако сте подложили с въглехидрат (ориз, картофи, хляб), както можете да направите при последователното хранене, и след това веднага изядете месото, въглехидратът ще даде глюкоза в кръвта, която ще помогне за смилането на аминокиселините, до които се разгражда месото. Тогава няма да имате метаболитно главоболие или натовареност.

Има ли място за алкохола в последователното хранене?

Който е почитател на алкохола, няма лошо, стига да го приема само като аперитив. При това е желателно неконцентратите (бира, вино) да се консумират чисти. Смесят ли се примерно със салати, в стомаха започва ферментация. Концентратът обаче може да се пие със салата. Няма да ферментира, даже убива микробите.

Проблемът обикновено идва от хапка-глътка. Тогава алкохолът блокира смилателните ензими, храната с часове тегне през нощта в стомаха, гние, ферментира, развъжда и микроби, които предизвикват вторично дразнене.

Има учени, които твърдят, че не бива да помагаме на нашите органи да си вършат работата, защото те лесно се научават да мързелуват.

Не съм съгласен. То е все едно да не следваме инструкциите при ползване на пералня. И да я тренираме, като й зададем едновременно пране и центрофугиране. Няма какво друго да се получи, освен блокаж. По-добре да следваме инструкциите в книжката. И човекът генетично има книжка с изискванията на анатомията и физиологията.

Така че като спазваме инструкциите й, ние не учим организма си на мързел, а удовлетворяваме нормалните му изисквания. Това не е измислица, а правило на самия живот. Дори всеядни животни като мечката никога не ядат едновременно примерно месо и корени. А малките деца по инстинкт предпочитат чистите вкусове, вместо да смесват много храни заедно.

Обобщение

- Съчетанието на животински белтъчини с въглехидратна храна е практически несмилаема комбинация с изключително токсичен ефект за организма.
- Животинските белтъчини и мазнини се нуждаят от въглехидрати, за да не продуцират силно киселинни деривати в обмяната, които буквално ни разяждат.
- Съчетанието на горните две точки е възможно само чрез система за последователно хранене – първо се консумира въглехидратната храна, защото тя дава огъня, а след това непосредствено животинските белтъчини.
- Никога не се връщайте и хапка назад към въглехидратите в едно хранене.
- Тази последователност се отнася и за суровите месни продукти: сурова риба, сурови меса – безнитратни и безнитритни колбаси, пастърма, шунка и др.

Обобщението е от книгата „Човешкото хранене“ на д-р Георги Гайдурков

Консултативен център за безлекарствена терапия „Санитас“ - тел. 0878 633 839, [email protected]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР