Тайните агенти на плажа

Зад камуфлажната фасада на опаковката на слънцезащитните продукти се крият много таланти

Илияна Йорданова 14 August 2011

Зад камуфлажната фасада на опаковката на слънцезащитните продукти се крият много таланти. „Бодигардовете“ се борят не само с UV престъпниците. В техния мерник са и свободните радикали, бръчките и несъвършенствата


Завършилите бюти академии кремове, лосиони, гелове и емулсии добре са усвоили тактиката на тайните служби. С риск за живота си химичните филтри в тях поглъщат UV лъчите, преобразувайки енергията им в по-безопасна. Минералните им „колеги“ пък ги отразяват и разсейват. Достоен техен представител е цинковият оксид. В коригиращата крем-пудра на Rilastil например той помага на чувствителната и страдаща от акне кожа, като не само атакува себума, но и успокоява. Други желани гости в слънцезащитните продукти напоследък са органичните масла - хидратиращо от карите, защитно от слънчоглед и успкояващо от кокос. Ще ги откриете в емулсията за деца на Korres. Сертификатът от Ecocert я прави особено ценна в очите на натуралистите, за които химията е отрова. Съставки, които четем на етикетите на антиейдж козметиката, често присъстват и на продуктите в плажната чанта. Клетъчният крем на La Prairie например печели фенове с прецизно подбрани комплекси срещу ДНК увреждане, зачервявания и възпаления, които в комбина с растителни киселини неутрализират свободните радикали и укрепват колагена. Козът на Decleor също е печеливш: запазващ младостта комплекс от египетски жасмин и рия от Таити, допълнен от етерично масло от роза. И тактиката на Dior е безпогрешна – оптимална защита плюс разкрасяващ ефект, т.е. интензивен и дълготраен тен. За резултата отговарят както тройният коктейл – анти UVA и анти UVB филтри и антиоксиданти, така и седефената текстура, даряваща кожата с блясък. Нежният аромат моной, микс от цветята тиаре и ку пе, е уникално приключение за сетивата. Кожата трябва винаги да е хидратирана и защитена от бръчки. Затова  Lierac не пести палмово масло и екстракти от куркума, ванилия и канела, богати на бета-каротин, в слънцезащитния си млечен спрей за тяло. Формулата на здравословния тен според Planter’s е алое вера, витамин Е и соеви протеини.
Разностранните таланти на „бодигардовете“ включват още невидима текстура (спреят на Nivea е прозрачен и лесно се абсорбира, което го прави предпочитан и от мъже) или цветна, изравняваща тена и прикриваща недостатъците (емулсията на Sisley се предлага в тоналностите натурална, златна и амбър). Предпазване в дълбочина до стволовите клетки, съчетано с удоволствие от нанасяне на сетивната и лека като паяжина текстура, оставяща усещането за водно-млечна свежест. Ето защо Vichy предлага голяма опаковка от 300 мл за цялото семейство. 
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР