Космически туризъм

Нека го кажем направо – има екстремни тенденции, които не са за всеки ден.

Свобoда Сидерова 26 December 2010

Блестящ пример е завръщането на ретро пришълките от 60-те (и не само).
Повлияни от „Междузвездни войни” и най-вече от последната колекция пролет-лято ’10 на преселилия се в отвъдното Александър Маккуин, дизайнерите се отдадоха на космически туризъм. Колекцията на Victor de Souza например е изцяло посветена на извънземна жена от алтернативна вселена. Louise Goldin игра ва банк, комбинирайки футуризъм с... готика. Резултатът – нещо като космически военни, впечатлява. Balenciaga пък се заигра с цветна графика, а Viktor&Rolf – с авангардни мотиви. Дори Stella McCartney се отдалечи от любимите си 80-те с цели две десетилетия и изкара на подиума ретро астронавтки.

лунен тен или цветни вежди
Гримьорите също се оказаха в плен на суборбиталния макияж. Безспорно най-запомнящи са странно очарователните извънземни създания в стил Клеопатра или Одри Хепбърн (кой както го разбира) на Victor de Souza. Обезцветените (точният израз е замазани с фон дьо тен) вежди са контрапункт на дебелата очна линия на долния клепач и, забележете, изцяло черните контактни лещи. Бъррр... Пришелецът на лейтенант Рипли (в ролята Сигърни Уивър) от едноименния филм ряпа да яде. Други изумителни шедьоври са: лунен тен (Alexander McQueen), превързаното с бинт избелено лице (Comme des Garcons), кафявите сенки на фона на подчертани в теракота скули и слепоочия (Badgley Mischka), плътната ивица в метално морскосиньо на горния клепач, изтеглена чак до слепоочията (Chapurin) и веждите в бонбонени оттенъци на синьо, розово и салатено (Balenciaga).








космически студ

Неизменна част от имиджа на галактическата стопаджийка e и изисканият лаконичен маникюр. Налагайки nail art в светлосиво и бледосребристо, спецовете от CND се опитват да спрат времето. Най-екстравагантния маникюр със „силен характер” демонстрира Gareth Pugh. Ноктите са изцяло в бяло матово с черни резки като от сажди. Между другото непрозрачните оттенъци, от които лъха космически студ, са яка конкуренция на тъмните и класическите френски. Текстурата може да се  разнообрази с матовото покритие Matte Finish на Rimmel или с блестящия ефект Silver Chrome на CND. Друг интересен момент е формата на ноктите – скосена от единия край или заострена бадемовидна като на хищник.









усещане за чужди светове

Краят на първото десетилетие на новото хилядолетие подтиква коафьорите към изследване на непознати измерения. Изтеглената силно назад конска опашка на Haider Ackermann създава илюзията за деформиран череп. L’Oreal Professionnel също удари рамо на модните дизайнери във футуристичните им видения, като посвети изцяло колекцията си Eveolution на еволюцията на видовете. Внушението за бъдещето, което очаква библейската Ева, е за отчетливи остри като бръснач линии, твърди и хладни повърхности, които защитават уязвимата й същност и я обгръщат като с броня. Прическите на 3-те научнофантастични героини – Астрея, Химера и Венера, са микс от асиметрични линии и блестящи и наситени цветове, постигнати, то се знае, с революционната безамонячна боя Inoa.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР