Танго на плажа

“Танго не прилича на никой друг танц. И преди съм ти казвала - това е философия, начин на мислене. И на живот...

04 July 2010


“Танго не прилича на никой друг танц. И преди съм ти казвала - това е философия, начин на мислене. И на живот... Най-увличащото е, че един танц никога не може да се повтори и всяко изтанцувано танго е различно, защото се създава в мига...” Слушам как моята приятелка Вера ми разказва за може би най-магнетичния и противоречив танц, измислян някога, и чувам не думите й, а чувствата, които влага в тях. Спомням си как преди малко повече от година замина за Аржентина и се върна коренно променена. Влюбена в тангото. Само няколко месеца по-късно заедно с учителката по танго Ивайла създаде TANGO&PEPPER Studio и се захвана с организацията на милонги с гостуващи танго диджеи, които да популяризират аржентинската й страст. Не отидох на нито една от тях. Хоби или удоволствие (наречете го както искате), които влизат с такъв замах в живота ти, ми се струваха твърде опасни за едно скромно подредено всекидневие като моето.

Този път се предадох. Нямам търпение да видя (а кой знае – и може би и да потанцувам с някоя европейска алтернатива на Ал Пачино или Ричард Гиър) първия за България танцов фестивал Black Sea Tango Marathon Kaliakria. Той ще се случи на едно от най-вълшебните места на Северното Черноморие – в комплекса Kaliakria. Точно там между 5 и 8 август около 400 любители и професионални танцьори от всевъзможни точки по света ще танцуват в продължение на 4 дни, без да спират (и буквално до изгрева на слънцето), белязвайки страната ни като част от световната танго сцена. Организаторите са поканили близо 10 водещи танго диджеи, които ще пускат традиционни и модерни танга цели 60 часа. А откритите тераси с изглед към морето и плажът на комплекса ще се превърнат в сцена за преподаватели от най-добрите танго училища в Европа. Засега дневната програма включва различни демонстрации в традиционните и модерните стилове на тангото, а начинаещи и напреднали ще имат възможност да се присъединят към уроците и да се запознаят с различните версии на танца. Всекидневните уъркшоп групи ще са разделени на 3 нива в зависимост от уменията. Различните милонги (според музикалния стил) започват от обед, а последната носи очарователното име Sunrise milonga – с нея ще посрещнете изгрева под романтичните звуци от Буенос Айрес.

И не си мислете, че вие избирате тангото. Както вече ми обясниха, тангото избира вас и това е любов за цял живот.


Още информация ще намерите на: www.tangoandpepper.com/marathon
. При регистрация чрез сайта можете да се възползвате от отстъпки в цените за уроци и нощувки в луксозния комплекс Kaliakria Resort. Обърнете внимание и на програмата за начинаещи: пакет за една седмица с интензивни предварителни уроци, които ще ви помогнат  с лекота да се слеете с танго духа на фестивала и през следващите 4 дни да не спирате да танцувате до първите слънчеви лъчи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР