Вероника Вапирова

Да изтанцуваш модата

Адриана Попова 13 April 2009

Снимка: Калин Руйчев

Какво си представяте, когато ви кажат, че ще разглеждате нечий гардероб? Най-вероятно, че пред вас ще се отворят вратите на нещо дървено, четирикрило, пълно със закачалки, с рафтове за аксесоари и бельо. Или дори на цяла стая с щендери и десетки обувки по земята. Случаят на Вероника Вапирова, дизайнерката на студио Totally Erected, е различен. Вероника разтваря пред нас куфарите си. Куфарите, които напоследък побират живота й от пътуване в пътуване. Гардеробът й е част от това пътуване - чанта от Амстердам, очила от Лондон, ботуши за дъжд и рокля от Истанбул. Тя идва от парти на Кастелбажак в Лондон (в клуб Punk - Сохо N13, "новият фешън елит беше там - художници, дизайнери, фризьори, гримьори") и тръгва към купона на Истанбул, където има общи проекти с Юмит Юнал (световнопризнатия турски дизайнер гостува на студиото й през 2006-а). По негова препоръка тя ще участва на световен фестивал за мода в Истанбул през март 2008 г.

Вероника е склонна да преследва дрехи и обувки от град в град. В Лондон тръгнала по следите на един чифт черно-бели обувки Irregular choice, стигнала ги в Брайтън. Случвало й се е да дебне слънчеви очила, черна воалетка, пилотско кепе. Харесва нещата с история и емоция, обича да смесва стилове - може да комбинира анцуг с токчета и да завърши тоалета със същата тази черна лондонска воалетка... Обожава микса между спорта и шика. Миксът между стиловете и културите й е в кръвта - родена е в Петербург, баща й е известният джаз музикант Анатолий Вапиров.

Вероника е смесица на жена и дете, при която не знаеш коя съставка ще избухне в следващия момент. Детето обича да си играе с позлатени гривни и колиета с фалшиви камъни, жената обаче знае, че всяка уважаваща себе си дама трябва да има нещо на Шанел. Един ден е кралица и тогава чантата й е с принтове на корони, друг ден е в пеперудено настроение и колан с пеперудена тока.

Танците

Те са част от живота й, част от страстта й към модата, фитнеса й - душевен и физически. Като малка опитва балет, народни и състезателни танци, джаз балет. 10-12-годишна открива дискотеките, на 18 танцува на диджейски партита в "Червило". На 21 заминава за Барселона, където танцува в супер изискания La Terraza. Печели второ място на световен конкурс за гоу-гоу момичета, в журито на който е Хоакин Кортес. Това я изстрелва към най-добрите клубове в Барселона и Ибиса, там е на дансинга в Pacha, Amnesia, Space, El Divino. Канят я за снимки в списанията La primera, Glam, за участие в токшоута по испанската телевизия. И сега понякога танцува на диджейски партита в "Ялта". Според нея облеклото за танци трябва да е много секси и шик, в никакъв случай евтино и порнографско.

Жената у Вероника иска да има тайни, иска да крие, да не казва нито дума за новата колекция на Totally Erected, която трябва да излезе през есента. Детето у нея ни води в "тайната" стая на студиото с окачената или наслагана по рафтове колекция Voguing. Вдъхновена е от едноименния денс стил - смесица от аеробика, пантомима, джаз балет, йога и брейк, който се свързва с ъндърграунд движение, зародило се още през 30-те години в големите градове на Щатите. Мадона го превърна в световен тренд с видеото на хита си от 90-те Vogue. Цветовете на колекцията са премерени: графитено сиво, черно и бяло, освежени с електрикови акценти, декорации с разноцветни камъни и апликации със силуета и ръцете на Уили Нинджа - известен воугър, афро-американски танцьор и хореограф, нашумял особено с участието си в документалния филм на Джени Ливингстън "Paris is Burning" (1990 г.). Voguing е за хора, които - без да са непременно перфектни танцьори, медитират чрез музиката.

Обувките

Понякога й се струва, че се е родила на токчета. Способна е да готви на 10-сантиметрови токове. За лятото има около 25 чифта, танцува с едни брокатени от Fornarina. От Барселона си е донесла маратонки с разделени пръсти тип "нинджа" от Nike. Miss Sixty е от любимите й марки. С особен сантимент са натоварени чифт ниски златисти обувки, които са й подарък от френската диджейка Ева Гарднър.

Любим град за шопинг...

Лондон, източната му част - заради бутиците на млади и креативни дизайнери, Сохо - на Berwik Street има страхотен бутик, некомерсиално ориентиран, предлагащ дрехи на известни дизайнери като Раф Симънс, Галиано за Диор. Страхотно място е неделният пазар Spitalfields Market - млади дизайнери продават свои дрехи и аксесоари, които иначе може да намерите на солени цени в централните бутици. Барселона, готическия квартал Barrio Gotico - заради бутиците с кафенета.

В дамската й чанта...

има всичко, защото трябва да е готова да посрещне всякакви ситуации и защото никога не е сигурна къде ще се събуди следващата сутрин. 3 чифта слънчеви очила, 2 парфюма - за деня е тоалетната вода Victoria Secret с аромат на жасмин, за вечерта - Kingdom или My Queen на Аликзандър Маккуин. Ipod, фотоапарат, USB. Джобно издание на поеми на Оскар Уайлд с илюстрации на Климт. Аксесоари за коса - шноли, фиби, цветя. Моливи за скициране, тетрадка да си записва плановете. Понякога плик с обувки. Дрехи за преобличане.

Последната й покупка...

очила тип маска от Раф Симънс с марката Bless за 300 паунда. Произведени са общо 50 бройки за целия свят, нейните са под номер 20. И гумена брошка на Жан-Шарл дьо Кастелбажак, купена от Лондон.

В козметичната й чантичка...

професионални гримове на английската фирма MAC, крем за ръце, мокри кърпички. Бронзираща пудра с огромна четка на Guerlain.

Любим дизайнер...

Аликзандър Маккуин, Хюсеин Шалаян, дизайнерът на роклята-лебед на Бьорк Мариян Пейоски, Юмит Юнал, белгиецът Мартин Маргела, като лейбъл - Balenciaga.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР