истината зад блясъка на кейт мос

Шокиращи снимки се появиха наскоро в британския таблоид Daily Mail...

10 April 2009

Модната икона, идеалът, на който много момичета искат да приличат – Кейт Мос, бе показана без намесата на фотошоп - такава, каквато е. Тоест кльощава като скелет, с уродливо изпъкнали колене, уморена, с безцветна и изтощена коса, сив-кава кожа... накратко съвсем различна от идеалната, усмихваща се от стотици корици и реклами жена!

Всички модни фотографи, редактори и стилисти знаят прекрасно, че за да представят успешно козметичен продукт например, моделът за снимки трябва да е младо момиче. А ако не е, графичните дизайнери пилеят часове за туширане на недостатъци по кожата..., което означава преразход не само време, но и пари! Защо тогава все още снимат Кейт Мос? На 33 и след като е раждала, тя определено не се старае да съхранява младостта си. Напротив – пие, пуши, дрогира се, купонясва до среднощ и по цял ден се излежава на плажа! Истината обаче е, че най-успешната реклама за модни марки, бутици и козметични продукти, тоест лицата, на които клиентите имат най-голямо доверие, са много известните модели и знаменитостите. Доказателство, че времето, прекарано в туширане на дефекти, си струва, са всички възторжени момичета, редящи се по цял месец на опашка в Topshop. Те са щастливи да платят немалко пари за дрехите, които Кейт създаде за марката и така да придобият нейния шик на супермодел.

Всички марки, на които Кейт е лице, всички списания, които я слагат на корицата си, са част от мистификацията за нея – лъжата, че въпреки възрастта й и начина й на живот, тя някак мистериозно, заради добри гени, перфектна костна структура или просто късмет, успява да се измъкне невредима и продължава да бъде модна икона. Всички модели знаят, че краткият сън и злоупотребата с алкохол докарва целулит, сивкава кожа с много петна и тъмни кръгове под очите. За съжаление въпреки че позират с резен диня или бутилка минерална вода в ръка, много малко от тях реално живеят здравословно. Повечето прекарват времето си, пиейки по коктейли, а не на процедури за детоксикация в спа-центровете.

Благословена с естествено фотогенично лице, великолепен нос, изразителни очи, високи скули, Кейт е кралицата на това ято модели-непукисти. “Когато беше на 25, Кейт Мос реши, че може да си позволи всичко безнаказано, а ние продължавахме да я каним да снима фотосесии с бански костюми. Правехме го, въпреки целулита и късите й крака, защото нямаше никакви задръжки и сесиите ставаха страхотни” - споделя известна модна редакторка. Проблемът е, че за милиони тийнейджърки Мос е живото доказателство, че можеш да пиеш, да пушиш, да взимаш наркотици и това по никакъв начин да не те прави по-малко красива. Младите момичета не се интересуват каква ще бъде плътността на костите им, когато станат на 60, или че могат да си докарат рак на белите дробове, когато станат на 50. Вълнува ги как изглеждат сега, на 18, и в близко бъдеще - най-много до 22 години.

Начинът на живот обаче се изписва и на лицето, и на тялото и вероятно не е далече времето, в което Кейт Мос ще започне да прилича на онези рухнали момичета от 60-те – Мериън Фейтфул и Анита Паленберг, и ще започне да се разпада пред очите ни. Важно е и друго – да знаем, че ако ние с нашите естествени несъвършенства, не можем да постигнем нейната визия от билбордовете и кориците, тя самата също не изглежда точно така. И да сме спокойни да се харесваме такива, каквито сме.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР