с фракционния лазер изглеждате по-млади и свежи

Д-р Катя Паскова, собственик на клиника „Дерма Вита”, обяснява предимствата на фракционния лазер и новия попълнител Restylane Vital (рестилейн витал)

Милена Попова 30 March 2010

Д-р Паскова, в една от последните си статии пишете за фракционния лазер и неговата роля за подмладяването на лицето. Какви са предимствата на този лазер пред другите?
Доскоро в естетичната медицина се използваха два типа лазери – аблативни и неаблативни. При аблативните  настъпва изгаряне на горния слой на кожата и периодът на възстановяване е дълъг. Неаблативните имат по-слаб ефект и се изискват повторения на процедурите.
Фракционираната лазерна технология е сравнително нова, но достатъчно добре проучена и тествана. При нея се обработват само между 20 и 40% от кожната повърхност и се получават хиляди миниатюрни ранички под формата на колонки, наречени „микроскопични термални зони”, заобиколени със здрава кожа. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо дори при обработване на по-големи повърхности. Тази изключителна технология дава възможност да се постигнат резултати, сходни с тези при аблативния лазерен рисърфисинг, но без дългия период на възстановяване и без риск от странични реакции. Благодарение на тази иновационна технология  успешно се въздейства върху бръчки по лицето и около очите, възрастови изменения по кожата и върху кожа, увредена от слънцето, неравномерен релеф и пигментни лезии, белези от акне и разширени пори и т. н.
Вече и в България може да бъде извършена такава процедура. Един от най-усъвършенстваните лазерни апарати е MCL30 Dermablate Superfractional - лазер на немската фирма Asclepion, с който работя в моята клиника “Дерма вита” и имам отлични резултати.
Вярно ли е, че третирането с фракционния лазер е много болезнена процедура? Какви са недостатъците й?
По принцип процедурата се приема много добре от пациентите. Усеща се минимален дискомфорт - парене, което преминава за 2-3 часа. При необходимост – при по-чувствителни пациенти - се поставя упойка. Кожата ще бъде леко розово-червена за около 3-7 дни, като това е признак, че тя се възстановява в дълбочина. Понякога има лек оток, който преминава за 2-3 дни. В деня на процедурата не трябва да се мие лицето. Изписват се епителизиращи и възстановяващи кремове, които трябва да мажете по установения от вашия лекар ред и последователност.
Можете да поставите грим или да се бръснете скоро след лазерното третиране. Процесът на възстановяване на кожата се състои от образуване на фина коричка за 2-3  дни. На третия ден кожата започва да се лющи и използването на хидратанти ще го направи по-малко забележимо.  Изключително важно е да се използват слънцезащитни продукти със SPF 30 или по-голям в продължение на месеци след това.
Къде другаде по тялото може да се прилага фракционно лазерно подмладяване?
Ръцете, шията и деколтето издават годините понякога повече, отколкото лицето. Факт е, че много жени дълги години пренебрегват грижите за тях и се появяват неприятните следи на времето – бръчки, отпуснатост, пигментация. Фракционният лазер може да подмлади кожата в тези области повече от всяко друго средство. Фракционираната технология показва много добри резултати и при третиране на стрии – проблем, който предишните технологии не можеха да решат. Необходимо е да се направят 3-5 процедури през 3-4-седмичен интервал. Най-подходящите за третиране области са коремът, външната част на бедрата, гърдите, хълбоците. Все пак методът дава по-добри резултати при по-пресни (червеникави) и по-повърхностни стрии. Интересното е, че в клиниката ни идват все повече мъже с този проблем. Очевидно нарасна броят на младите мъже, употребяващи анаболни стероиди и занимаващи се интензивно с фитнес и бодибилдинг и при тях също се увеличава появата на стрии.
Може ли с фракционния лазер да се лекуват белези от  акне?
Да, резултатите са отлични. След лазерната процедура при по-млади хора с белези от акне се инжектира попълнител в белезите средно 3 пъти. В нашата клиника използваме Restylane Vital - нов продукт на базата на хиалуронова киселина, с чиято помощ се запълват миниатюрни белези и се изглажда релефът на кожата. Разбира се, този попълнител се използва и за подмладяване на кожата, попълване на бръчки и изглаждане на релефа, т.е. скулптиране на лицето.
В нашата клиника тази технология на поставяне се прилага от една година с много добри резултати. С Restylane Vital се възстановяват изключително добре шия, деколте и ръце – области, трудно повлияващи се с хирургия. За постигане на максимални резултати се провежда курс от 2 процедури с фракциониран лазер през месец, след което се правят 3-4 апликации на хиалуронова киселина, пак през месец. Специалният инжектор на Restylane vital позволява третиране на шия и деколте поради по-големия му обем. Настъпва видимо изглаждане на бръчките, освежаване и подмладяване на кожата без странични реакции.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР