моята прекрасна (не)пушачка

Замисляли ли сте се как ще изглеждате след десет години, ако продължавате да пушите по 10-20 цигари на ден, както правите сега?

Свобoда Сидерова 21 October 2009

 
Замисляли ли сте се как ще изглеждате след десет години, ако продължавате да пушите по 10-20 цигари на ден, както правите сега? Знаете ли, че са ви необходими само 2 години пушене, дори и само по 5 цигари дневно, за да се сдобиете с кожа на пушачки? Цигареният дим свива малките кръвоносни съдове и в резултат тъканите изпитват дефицит от кислород и подхранващи вещества. Кожата е подложена и на "кислородно гладуване", което катастрофално влияе на обмяната на веществата. Настъпва момент, когато последствията са видими и с невъоръжено око. Козметолозите ги наричат "тютюнева трансформация".
 
кожа на пушачка
Тенът е бледен, безжизнен, а в някои случаи и сивкав. Кожата бързо изтънява поради недостиг на влага и губи първоначалната си еластичност. Променя се и овалът на лицето. Жените тютюноманки с голям стаж се отличават с издадени напред скули, рязко обособени гънки, които започват от ноздрите и продължават надолу към устните, напречна мрежа бръчици върху горната устна и силно изразен "пачи крак" около очите. Освен това пушачките изглеждат много по-стари от връстниците си непушачки. Причината е, че никотинът активира определен фермент, който разрушава влакната колаген и еластин.

Спираме дотук. Може би за някои това ще е повод да загасят последната цигара. Но по-голямата част от пушачките, прочитайки горното, ще изпитат истински стрес, който могат да премахнат единствено с... цигара.

 

една добра новина

е, че никотинът ускорява обмяната на веществата и разширявайки кръвоносните съдове в мозъка, подобрява паметта. Но по-добрата новина е, че съществуват козметични средства, които са в състояние да намалят негативните последици от тютюнопушенето. Разбира се, никой не гарантира, че мигновено ще ви избавят от бръчки или ще възвърнат здравата руменина на скулите, но безспорно ще забавят процеса на стареене, ще избистрят тена на лицето и ще възстановят изгубената еластичност.

 

"кислородната козметика"

която се появи на пазара преди няколко години, е с подобен ефект. Тя неутрализира първопричината на всички нещастия - дефицита на кислород. Целта на кремовете със символа О2 или Oxygen в заглавието е да донесат до клетките на кожата заветната съставка. Резултатът е впечатляващ - дори и в силно задимения офис чувството, че сте на слънчева поляна сред гора е съвсем реално, а кожата, възстановила нормалната си структура, е изключително свежа. Друга съществена съставка на кислородната козметика са антиоксидантите. Обикновено това са витамин А и Е, а понякога и познатият на всички коензим Q 10. Тютюневият дим способства за образуването на свободни радикали, които ускоряват процеса на стареене. Ролята на антиоксидантите, с които е пълна кислородната козметика, е да ги обезвреди.

На запад никнат като гъби козметични студиа, в които се прилага кислородна терапия. Нейни почитателки са Мадона, Кайли Миноуг, Виктория и Дейвид Бекъм и Хали Бери, които редовно релаксират в специални кислородни камери. След което опитни специалисти насищат кожата им с чист кислород в дълбочина.

козметика с витамин С

Освен кислорода, друга незаменима за пушачките съставка в козметичните средства е витамин С. В края на 90-те години на миналия век учените стабилизират витамин С в козметични продукти и правят скок в бъдещето. Средствата с витамин С започват да никнат като гъби след дъжд. И в това няма нищо удивително. Освен че е антиоксидант номер едно, витамин С върши истински чудеса. Значително подобрява и изсветлява тена, премахва следите на умора, освежава кожата, освобождавайки я от токсините. Стимулира производството на колаген и еластин, благодарение на което се подобрява еластичността й. Да не говорим, че укрепва стените на кръвоносните съдове и активизира кръвообращението.

 

дeкоративната козметика задължително със SPF

Кожата на пушачката е със значително намалени защитни свойства и затова трудно понася ултравиолетовата светлина. Решението: пристрастените съм никотина трябва да използват само декоративна козметика със защитен фактор. Червилото, пудрата, тоналният крем, всичко трябва да е със SPF. В противен случай "никотиновото стареене" се усилва от фотостареенето и резултатите са плачевни.

 

И още едно важно нещо, което не бива да забравяте в никакъв случай, ако искате кожата над горната устна да не е нарязана от ситни бръчици, а самите устни за загубят сексапила си - средството за устни. Разбира се, най-добре е да изберете разглаждащо бръчките или с лифтинг действие, но и подхранващото ще свърши работа. Може да избирате между анти-ейдж крема Sisleya Contour des Yeux et des Levres на Sisley, стимулиращия комплекс Age Menagement Stimulus Complex Lip Repair на La Prairie, антибръчковия и фиксиращ червилото Lip Correction от серията Precision на Chanel, екстремната грижа Soin Antirides Extreme Tour des Levres от серията B21 Bio-Energic на Orlane, подхранващия крем Soin de Levres на Biotherm, стика с лифтинг, изглаждащ и антибръчков ефект Eyes & Lips Lift Stick smoothing Anti-Wrinkle на Korff...

 

пушенето и зъбите

Рано или късно зъбите на всяка пушачка придобиват жълтеникав оттенък. Мнозина са убедени, че специалните пасти за зъби за пушачи ще им помогнат да се справят с тази напаст. Действително те отстраняват или намаляват пожълтяването, но не забравяйте, че са абразивни и повреждат емайла, ако ги употребявате всекидневно. Затова специалистите препоръчват да почиствате зъбите с тях не повече от 3-4 пъти в седмица. Така ще изчистите налепа, без да повредите емайла.

Много пушачки прибягват до кардинално решение: избелват зъбите на зъболекарския стол по американския метод, със специален гел. Ефектът е около година и засега методът няма сериозни опонент. Единственият му недостатък е във високата цена.

пушенето и теглото

Много жени се страхуват да оставят цигарите заради опасността рязко да напълнеят. Те са уверени, че пушенето им помага да поддържат форма, по-добре от която и да е фитнес зала. И се страхуват, че като се избавят от тютюневата зависимост, ще изпаднат в друга - хранителната. В някои отношения са прави: пушенето намалява апетита и ускорява обмяната на веществата. Ако спрете цигарите, теглото ви може да се увеличи от 4 до 6 кг - не толкова висока цена за свободата от тютюневата зависимост. Освен това след година и половина дори без упоритите занимания във фитнес залата и изтощителните диети ще се върнете към привичното си тегло.

Между другото, специалистите не съветват пушачките да прибягват към диета, ако искат да отслабнат. Първо трябва да се откажете от цигарите. Ако борбата с никотиновата зависимост не влиза засега в плановете ви, включете в ежедневното си меню повече плодове, зеленчуци, сокове. Увеличете и приема на пълнозърнест хляб, като не забравяте млякото.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР