вълшебна вода от Avene

Ще ви разкажа една приказка. Научих я в селцето Авен между Монпелие и Тулуза в Южна Франция.

Свобoда Сидерова 16 September 2009

или как само за седмици се превръщате от нагледно пособие за студенти по дерматология в принцеса

със съдействие на Pierre Fabre Dermo-Cosmetique - България фотография Pierre Fabre и авторката


Ще ви разкажа една приказка. Научих я в селцето Авен между Монпелие и Тулуза в Южна Франция. Тя не свършва с „3 дни яли, пили и се веселили”, но е с не по-малко щастлив край - през нощта най-накрая принцесата заспала. Безсънието я измъчвало не защото все не се явявал кандидат за ръката й, а защото красавицата не преставала да се... чеше. Всеки светнат дерматолог веднага би поставил диагноза – атопичен дерматит. Не обичам термина, но няма как. Резултатът е зачервени плътни участъци с мехурчета, които понякога се пукат, и непоносим сърбеж. Бр-р-р! Нищо чудно, че никой принц не харесвал нашето момиче, с изключение на пра-пра-правнука на коняря, който навремето се убедил във вълшебните свойства на водата Avene.


водата Avene ще се продава само в Avene
отсича Пиер Фабр, един от козметичните императори на Франция и собственик на първата по-значимост частна фармацевтична лаборатория Pierre Fabre във Франция. Титлата е заслужена – той е основател на дермокозметиката Avene (през 1975 г. купува термалния извор и земята около него) и собственик на редица други марки  сред които A-Derma, Ducray, Galenic, Klorane и Rene Furterer. Не знам дали да се сърдя  на мосю Фабр, или да му благодаря.Везните клонят към второто. Пиер Фабр, който за местните хора е цар и бог - в голяма част поминъкът се дължи на него, не само стопира комерсиализирането на лековитата вода, но и запазва природата девствена. Нещо изключително, като се има предвид, че е имало идея да се построи световен курорт. Сега дерматологичният хидротерапевтичен център Avene-les-Bains е уникално място, което връща здравето на кожата и душевния комфорт. Зад субективната оценка стоят иновационни методи на лечение базирани на фундаментални научни изследвания (годишните вложения на Лаборатории Pierre Fabre надхвърлят 2 млн. евро).


конят на маркиз дьо Рокозел
През XVIII век имението Авен принадлежало на маркиз дьо Рокозел, който обичал да язди. Един ден въпросният коняр, установява, че един от конете на господаря има кожна язва и го отделя от другите. След няколко дни маркизът навестява любимеца си и о, чудо!, открива, че конят се е излекувал, въргаляйки се в термалния извор Сент Одил. През 1871 г. по време на пожара в Чикаго с чудодейната течност лекуват тежки изгаряния. В началото на XX век славата на Avene за малко да залезе. Причината е рекламен плакат, в който вместо климатичен (climatique), е изписано климактеричен (climaterique). За щастие грешката бързо е забравена. Какво все пак прави термалната вода Avene ценна? Тя е бактериологично чиста, слабо минерализирана, т.е. подходяща за кожата, с неутрално рН. Преди да бликне от извора, нагрята до 25.60, водата пътешества под Черната планина 40 години. През това време се насища със силикати и микроелементи, на които дължи уникалните си свойства – зарастващи, противовъзпалителни, омекотяващи и успокояващи.


всемирен покой
Трудно е да се опише прелестта на френската провинция. Тя ми хареса повече от Париж. До термалната станция е разположен *** хотел Vаl d’Orb. Луксът е не толкова в обзавеждането, колкото в отличния сървис. Както в чистия въздух, благодатния климат, фантастичната тишина. Паркът е шедьовър на ландшафтния дизайн. Разходката в него предполага постигане на дзен хармония не по-зле от йога. Чувството на радост от живота се дължи още на храната. Готвачите на хотелския ресторант Le Marquis de Rocozels и близкото заведение Les Muriers са ентусиасти като останалия персонал, чиято единствена цел е да направи пребиваването ви незабравимо. Дори да сте на диета, мидите в сос, рибата, телешкият стек с талиатели, тиквичките със сирене и неустоимо вкусните, забележете, нискокалорични десерти няма как да ви навредят, а и кулинарните изкушения „насищат” първо очите. Всеки обяд или вечеря започва с шампанско. (N.B. Да проверя дали е традиция, или мил жест. Ако е второто, нямаше нужда. Завинаги съм спечелена за каузата.) Внимание заслужават вината. Само да не ги предпочетете пред живителната течност. За целта на занятието подсказват шишето с вода с надписа Avene в стаята и бонбоните във формата на... маслини. Сред тях се мярка и шоколадова тапа за бутилка!!! Следващият


приятен потрес
е липсата на... шумни развлечения. Най-близката цивилизация е на час и половина път с кола, а Париж - „само” на 600 км. За сметка на моловете, баровете и музеите, тихи занимания дал Бог. Може да се отдадете на тенис, риболов, джогинг или плуване в открития басейн до хотела. На километър от термалната станция Avene е разположено едноименното селце. Животът в него тече плавно и спокойно като река d’Orb, която го обгръща. За пръв пък виждам населено място без нито един прав ъгъл и с толкова изрисувани стени и врати. Запознати твърдят, че освен змия и водовъртеж, знакът на козметиката Avene напомня серпентините на селцето от птичи поглед. Двете забележителности на главната улица са малко сувенирно магазинче и кръчма. Идеята е след като начешете крастата за шопинг, да полеете покупките с червено вино и да замезите с автентичен гъши пастет. Хитро, нали? На излизане от заведението градусът на настроението е толкова висок, че дори думата атопичка не може да го помрачи.


ерата на научната хидротерапия
Avene e не само хидротерапевтичен, но и научен център – един от 12-те във Франция за лечение на кожни болести. Пронизаното от слънчеви лъчи, уникално ултрасъвременно здание приема от април до октомври близо 2300 пациенти годишно. Една трета от тях са деца – има ванички дори и за бебета. Освен атопичен дерматит тук се лекува още псориазис, екзема, еритема, купероза, зле зарастващи рани след пластични операции и изгаряния.... Процедурите се назначават от дерматолог спрямо конкретното заболяване. Базовите включват хидромасажна вана, душ, пулверизация, хидрохелиотерапия и, разбира се, прием на вода. Имах щастието да опитам първите три. Малко е да се каже, че съм впечатлена, точната дума е изумена. Водата във ваната не бие от едни и същи източници, а масажира целенасочено най-уязвимите места на тялото по специална програма. Миниатюрните капчици вода, които ви обвиват като с мантия, оставят отдавна забравеното чувство за мир със себе си и пълен релакс. Ефектът на допълнителните процедури – оросяване на лице и на скалп, масаж с душ под налягане и под филиформен, т.е. на струйки душ, лицеви компреси и обвивания с мазила на основата на термална вода, поразява въображението не само на принцесата, но и на съвременните й последователки, свикнали с чудесата на естетичната медицина. Авен-ле-Бен е и SPA курорт. Термалната вода гони още токсините и държи на разстояние свободните радикали, хидратира и подмладява, като ускорява синтеза на колаген. Последното държа да подчертая дебело. Освен моментното (след 5-ия сеанс) благотворно действие, хидротерапията има и дълготрайно, продължаващо 9 месеца.
 

японски парадокс
Сигурно сте чували за френския парадокс (макар че за французите яденето е едно от най-големите удоволствия в живота, жените са стройни и изящни). Но дали знаете за японския? Много азиатки носят постоянно в чантата си малък спрей с... термална вода Avene, взета директно от извора и опакована в стерилна среда при строг микробиологичен контрол. Не вярвате, че най-популярната козметика в Страната на изгряващото слънце е не Shiseido или Kanebo, а Avene? Данните са красноречиви -  40% от мини флаконите се продават в Япония, а 80% от останалите продукти са с формули, разработени за азиатския пазар. Още една любопитна подробност: допреди 2 години Shiseido се е произвеждал в заводите на Pierre Fabre. Причината японките да загърбят козметичния снобизъм не се изчерпва с култа към водата. Кожата на повечето от тях далеч не е идеална. Като прибавим и вредната околна среда, зачервяванията след пилинг, епилация или слънчево изгаряне, става ясно, че по-подходящ цяр за раздразнената и чувствителна кожа няма. Да не говорим, че спреят фиксира грима и освежава в жегата, след тренировка или продължителен полет със самолет. Казват, че японките знаели 40 начина за използване на термалната вода. И изброените 10 стигат, за да я обявя за върха. 

Цената за пакет процедури е между 500 и 600 евро. За единична или двойна стая при пълен пансион се плаща съответно 75-87 или 112-130 евро на ден в зависимост от сезона. Наемането на вила в селото излиза далеч по-евтино


магията на камуфлажа
Третият човек след двамата готвачи, с който трябва да се запознаете, е Жоел Нони. Майсторката на коригиращия макияж Couvrance е една от 60% служители, които последват мосю Фабр, когато мести фирмата си от Париж в провинцията. Чудно ми е как досега не са я прилапали в Холивуд. За разлика обаче от меката на киното, където се наподобяват страшни рани и белези, мадам виртуозно ги заличава, като не прощава и на петна, зачервени бузи, тъмни кръгове под очите. Докато с едното ухо слушам как зеленият коректор неутрализира зачервявания, а жълтият тъмни кръгове, си мисля на колко е години. Ще излъжа, ако кажа, че няма бръчки. Тя, както и директорката на станцията Мари-Анж Мартенсик, впечатляват с харизма, енергия и външен вид. Изведнъж прозрението ме връхлита. Историята за вълшебната вода съвсем не е приказка.


без коментар
Макар че основната съставка на продуктите е термална вода – от 10 до 90%, Avenе претендира, че има решение за всеки дерматологичен проблем. Поносимостта към крема Tolerance Extreme в мини дози например се сравнява с тази към физиологичен разтвор. Линията Cleanance регулира секрецията на мастните жлези. Продуктите Hydrance Optimale (1) пък имитират механизма на овлажняване на очите. Пчелният восък в гамата Cold Cream (2) превръща много сухата кожа в коприна. Първите бръчки обръщат на бягство пред Ystheal+ (3) с ретиналдехид, който притежава свойствата на витамин А без да дразни чувствителната кожа. При атопичен дерматит дерматолозите препоръчват TriXera+ (уви, да се избавите от него завинаги е невъзможно). Kакво съм седнала да ви убеждавам? Може и цял живот да не чуете за Avene. Но тези, за които борбата със собствената кожа се е превърнала в смисъл на живота, знаят за какво говоря.


P.S.
Със сигурност в другия възможен живот ще отида да се насладя на вълшебството. Пиша глупости. Сега какво ми пречи? Вече се виждам как седя в бълбукащата вана и отпивам шампанско. Надявам се да ми разрешат. Персоналът е супер приветлив и гостоприемен и доброто настроение просто извира на талази. Накрая някой французин като ме види така подмладена, да ми каже: “Честита баня!” Няма да повярвате, но видях поне трима, които приличат на Белмондо. Лошото е, че трудно мога да им обясня израза, тъй като те ходят на баня чисти. Но това са подробности. Sante, което ще рече наздраве. Този път с чаша термална вода Avenе.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР