започни деня начисто

10 въпроси и отговори за почистването на кожата, които ще ви помогнат да превърнете ежедневната процедура в изискан ритуал

Свобoда Сидерова 15 September 2009

1. кое почистване е по-важно - сутрин или вечер?

При липса на време наблегнете на вечерното. В противен случай пишете изгубена битката със замърсяванията и токсините, натрупани през деня. Резултатът е виден най-вече сутрин в огледалото. Подпухналите клепачи, зачервените очи и сивкавата кожа са цената за спестените минути за демакияж. Сутрешното почистване е като глътка свеж въздух след подхранващия нощен крем. Кожата по-бързо попива дневния и макияжът е по-равен.

2. може ли в резултат на прекалено почистване кожата от мазна да стане суха?
Стриптийзът е неуместен за кожата. Връхният слой й е необходим, иначе природата нямаше да го създаде. Опитите да я почистите до "голо" могат да доведат не само до сухост, но и до неравна пигментация, лющене, раздразване и възпаление. Ако кожата започне да се "държи" странно, сменете почистващото средство с щадящо, без "агресивни" съставки от рода на спирта или плодовите киселини. На етикета задължително да пише, че е за чувствителна кожа, поне докато се успокои.

3. могат ли остатъците от тоалетно мляко да послужат като лек крем?
Въпреки че средствата последно поколение с витамини, екстракти и масла омекотяват, хидратират и съживяват цвета на лицето, не ги оставяйте на кожата повече от минута. Разтварящите замърсяванията вещества са прекалено активни и могат да предизвикат раздразване.

4. задължителен ли е тоникът?
Уви, да, колкото и да ви се иска да спестите някое и друго движение. Премахва остатъците от тоалетното мляко и регулира pH баланса на кожата и я прави по-възприемчива към активните съставки на крема, като усилва действието му. Например тоникът с матиращи съставки премахва блясъка, с успокояващи - раздразването. Дори и да не ползвате тоалетно мляко, а пяна или гел с измиване, тоникът неутрализира вредните вещества от водата, които изсушават кожата.

5. вреден ли е сапунът?
За тънката и чувствителна кожа сапунът е персона нон грата. Но ако след измиването със сапун се чувствате комфортно, кожата не се лющи и не е стегната, няма проблем. Още повече, че формулата на продуктите последно поколение е сапун без сапун. Между другото, доста жени предпочитат миещото средство, защото иначе чувстват кожата си мръсна.

6. защо средствата за измиване първо се разпенват на дланите?
Ако нанесете продукта директно на кожата, дори и да е влажна, ще разрушите защитния й филм и може да провокирате изсушаване или раздразване. Ако го разпените, ще активирате съставките и почистването ще е по-ефикасно.

7. по какво се различават средствата за демакияж на очи от останалите?
По това, че са минали офталмологичен контрол (на някои дори пише, че са подходящи за чувствителни очи или за контактни лещи). В тях няма и мазнини. Успокояващите съставки, най-вече цветна вода от метличина или лайка, както и на дрениращите, са неоценим плюс. И още нещо - рН им е идентичен с този на сълзите и ако продуктът попадне в очите, не предизвиква дискомфорт.

8. може ли да се използва почистващ продукт за компреси?
За да премахнете умората и отоците под очите, след почистване наложете клепачите с памучни тампони, напоени с течността. Компресите са подходящи и за премахване на зачервяване и лющене по лицето.

9. защо повечето средства за водоустоичив грим на очите са двуфазни?
За по-голям ефект. Полимерите във водната (горната) фаза напомнят микроскопична мрежа, която захваща частиците траен макияж, маслената долна омекотява и успокоява. Преди употреба разклатете, докато сместа стане еднородна. Средството е идеално и за премахване на трайно червило.

10. кои са по-добри за експресно почистване - средствата 3 в 1 или влажните кърпички?
Средствата 3 в 1, комбинация между почистващ продукт, тоник и средство за очи, са уникални - водната им текстура не оставя мазен филм, тонизира кожата и не предизвиква раздразване. Обикновено почистващите кърпички са напоени с формулата 3 в 1, така че почти няма разлика между двете. Кърпичките са по-удобни за пътуване. Не прекалявайте с употребата им, тъй като съдържат по-малко хидратиращи и подхранващи съставки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР