меден месец

Както казва Мечо Пух: „Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед... и това са две гърненца с мед"

Свобoда Сидерова 16 April 2009

 

Сладокусният любимец обаче греши. Козметиката с мед безспорно е по-примамлива от делвичките с кехлибарена течност. Най-малко защото оставя усещането като след меден месец, а най-многото защото запазва красотата на кожата (спомнете си превърналата се в класика вана на Клеопатра с мед и мляко). Стига, разбира се, да загърбите козметичния снобизъм. Причината бюти индустрията да преоткрие лакомството, известно още от древността с лечебния си ефект, е уникалният състав. Количеството на минералните соли в меда е почти идентично на това в човешката кръв. Последни изследвания сочат, че сладкото вещество е силен антиоксидант и стимулатор на бифидобактериите, които активират имунната система. Залитането на красивите умове по сладкото се дължи още на ред причини. Получените от меда овлажнители възстановяват водния баланс на кожата и заздравяват хидролипидния й филм, енергизиращите вещества стимулират дейността на клетките, протеините подхранват, алфахидрокси киселините разглаждат.

Меденото вълшебство дори може да ви отърве от досадните пъпки или херпес. Не случайно някои марки лансират цели линии - почистващ гел и крем за лице, крем за ръце и нокти, гел душ, мляко за вана, сапун... Афинитетът на Nuxe към акациевия мед например е напълно оправдан. Серията Reve de Miel е автентичен концентрат за блаженство и нежност за суха и чувствителна кожа. Не случайно топ моделът Ева Херцигова припада по медения балсам за устни на марката. А в банята на Лив Тайлър ще намерите тубичка от семейния ултра подхранващ и SOS възстановяващ балсам пак на медена основа. Чудесата, които предлага L’Occitane, ще ви помогнат напълно да заслужите прозвището „сладка жена”. От марката реиновираха предишната серия като допълниха действието на омекотяващия мед от Прованс с тонизиращо етерично масло от лимон. Разкошните текстури, които оставят кожата мека и блестяща, и искрящият аромат, дразнещ небцето, са толкова неустоими, че ако на въпроса: „Мед или сладък захарен скраб” отговорите: „И двете”, никой няма да ви помисли за лакоми.

Козметолозите оцениха също възстановяващите и подхранващи свойства на пчелното млечице и го включиха в средствата за тяло с цел да трансформират сухата кожа в бебешка. Други пък наблегнаха на анти-ейдж ефекта на млечицето и го направиха предпочитана съставка в червилата и глосовете. Заради мощното антивирусно, регенериращо и зарастващо раните действие сравняват пчелния восък със златен слитък. По съдържание на провитамин А, строителното вещество, използвано от пчелите, дори превъзхожда морковите. Восъкът е и великолепен натурален скраб. Добавен в червилата, улеснява нанасянето, без да оставя чувството за лепкавост. Интересното е, че учените все още не са успели да го получат по изкуствен път. Прополисът пък традиционно се използва за лечение и укрепване на косата. Шампоанът с него не само ще ви отърве от белите снежинки по раменете и ще запази блясъка и еластичността на косата, но и ще подпомогне растежа й.

Има обаче едно голямо НО. Жалкото е, че ако сте алергични към продукцията на крилатите труженички (учените твърдят, че само 0.8 % от хората изпитват непоносимост), ще ви се наложи не само да се лишите от вкусно угощение, но и от козметично средство с универсален разкрасяващ ефект.





1. душ крем Honey Bath & Shower Cream на Perlier с мед
2. тоалетна вода Нoney&Lemon на L’Occitane с аромат на мед
3. интензивно подхранващ крем за тяло Nutrix Royal Body на Lancome с пчелно млечице
4. богат подхранващ крем за суха кожа Re-Nutriv на Estee Lauder
5. шампоан против пърхот Bain Traitant a la Propolis на Leonor Greyl с прополис
6 глобален възстановяващ серум за борба с възрастта Prodigy Tissular на Helena Rubinstein с акациев мед и пчелно млечице
7. почистващ гел за лице Facial Cleansing Gel на Nuxe с акациев мед
8. овлажняващ лосион за тяло Eau Dynamisante на Clarins с мед
9. балсам за устни Lip Balm на Nuxe с акациев мед
10. подхранваща маска Еxpress Skin Food Face Mask на Apivita с мед
11. сладък захарен скраб Нoney&Lemon Sweet Sugar Scrub на L’Occitane с мед
12. глос за устни Wanted Gloss на Helena Rubinstein с еликсир от пчелно млечице
13. меден сапун Нoney&Lemon на L’Occitane

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР