колаген равно на младост

Минус 10 години "сега и веднага", без шевове, без скалпел и най-хубавото от всичко - без болка. Кой не мечтае за подобна магия. Днес също се случват чудеса, но не в приказките, а в кабинета на дерматолога...

Свобoда Сидерова 31 March 2007

Какво само не правят жените, за да запазят гладкостта на кожата. Съвременният вариант на еликсира на младостта е радиочестотен лифтинг или Aluma Skin Renewal. В Европа той се използва от 2 години, а в САЩ от 5, като при това е признат от FDA (Федерално управление за контрол на лекарствата и дрогата). Публично в любов към радиолифтинга се обясниха Елън Бъркин и Линда Еванжелиста. Технологията, която им позволява да изглеждат перфектно, отскоро работи и в България. За повече информация се обърнахме към доц. д-р Мирослава Кадурина, завеждащ Кожна клиника към Военно-медицинска академия.

Доц. Кадурина, какво представлява радиочестотният лифтинг?
Радиочестотни вълни "бомбардират" клетките, които произвеждат колаген - фибробласти. Излъчваната от накрайник енергия ги затопля, а това води до производството на нови колагенови влакна, дермата увеличава здравината и еластичността си и се получава ефект на лифтинг. Освен термичното въздействие, допълнителен плюс на Aluma e вакуум масажът (за да не въздейства на околните тъкани, накрайникът "захапва" кожната гънка без да я разтяга). В резултат микроциркулацията се активира, токсините се елиминират и се подобрява насищането на клетките с кислород. Различните участъци на лицето се обработват с различни накрайници - с по-малък се третират деликатните зони - околоочният контур, бръчките от носа надолу и вертикалните линии над устните. С Aluma шията също може да се подмлади.

Как точно става нарастването на колагена?
В хода на стареенето колагеновите влакна изтъняват и разрехавяват. Техните производители - фибробластите, намаляват своята продукция и това се визуализира с отпускане на кожата и образуване на бръчки. Топлинната стимулация на тези клетки ги активира и те започват интензивно да изработват нов колаген, по-плътен и по-жизнеспособен. Така ефектът е стягащ - кожата увеличава своята здравина и еластичност.

Има ли термично изгаряне както при лазера?
Затоплянето при Aluma няма ефект на термично изгаряне като при лазерната шлифовка. Първо е дозирано и второ, радиовълните проникват само в дълбочина на всмукания чрез вакуум участък. Това е предимството на Aluma пред Thermage - подобна система, която прониква до под-кожието, а това понякога е съпроводено с нежелани реакции.

С какво радиолифтингът е по-различен от фотоподмладяването?
Фотоподмладяването е процедура с няколко посоки на въздействие - премахване на съдчетата и пигментациите, които променят равномерността на тена, но също стимулиране на фибробластите да произвеждат колаген. Интензивната пулсова светлина, която се използва при тази система, не се прилага в зоната на клепачите. При Aluma основният акцент е колагеновият синтез и лифтинг ефектът е по-силно изявен, освен това е подходящ за зоната около очите. Съчетаването на двата метода е препоръчително и изключително резултатно, защото атакува от няколко страни причините, водещи до стареене на кожата.

Защо при различните участъци усещанията са различни - на едни се чувства по-силна топлина и мравучкане?
Зависи от няколко неща. От силата на енергията, от това дали има или няма подкожна тъкан, при очите например тя липсва. Не на последно място е типът кожа. При чувствителна усещанията са по-силни.

Защо резултатът от процедурите с Aluma е едва след 6 месеца?
Защото се стимулира образуването на нов собствен колаген, който не остава разпръснат в дермата, а се включва в снопчета, които образуват мрежа. Това е дълъг процес, но предимството е, че кожата се обогатява и заздравява по естествен физиологичен път. Ефектът е разсрочен във времето и се поддържа цяла година.

Колко пъти в годината може да се прави?
Веднъж годишно като курсът е от 6 сеанса през 2 седмици. При по-голяма отпуснатост могат да се направят 2 курса.

От каква възраст се препоръчва Aluma?
Радиолифтингът на цяло лице е подходящ след 40-годишна възраст, но процедури в областта на долния клепач при образуването на т.нар. "пачи крак" може да се започнат и около 30.

Къде, освен на лицето и шията, може да се прилага Aluma?
На Запад го използват за заличаване на стрии, целулит, намаляване на мастните натрупвания на корема след бременност, лифтинг на цялото тяло. В България все още не се прави.

Има ли значение цветът на кожата като при фотоподмладяването? Трябва ли да се използва и защитна козметика?
При радиолифтинга няма поглъщане на светлината от пигмента, така че сезонът (фотоподмладяването обикновено се прави през зимните месеци) няма значение. Не се налага и използването на крем със SPF.

Може ли Aluma да се съчетава с други анти-ейдж терапии - ботокс, мезотерапия, пилинг, и в каква последователност?
Радиолифтингът може да се прави едновременно с фотоподмладяването на цялото лице. С IPL се третират само очите и дълбоките бръчки. Възможен е и друг вариант - няколко сеанса фотоподмладяване, докато слънцето не е силно и след това да се продължи през лятото с Aluma. Радиочестотният лифтинг и пилингът, но по-повърхностен, също добре се комбинират, тъй като се съчетават едновременно стимулиране на колагена и обновяване на кожата. Що се отнася до комбинацията Aluma и мезотерапия или ботокс, тя се прави по различно време, най-добре през седмица. След пълнене на бръчките с филър не се прави радиочестотен лифтинг в рамките на две седмици, тъй като вакуум ефектът ще разнесе хиалуроновата киселина.

Може ли козметичка да прави радиочестотен лифтинг?
Манипулацията се прави единствено от лекар, но и той трябва да е сертифициран. Моят съвет е: преди да се решите на подобна стъпка, поискайте документ че лекарят е оторизиран да извършва подобен род услуга и то специално за апарата с който работи, а не по принцип за курс по лазер-терапия. Същото важи и за фотоподмладяването, и за лазерната шлифовка. Козметичката може да прави единствено фотоепилация и то на краката.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР