приятно шлифоване

Не си представяте живота без GSM, компютър и iPod. Не забравихте ли нещо? Например домашните системи за пилинг и микродермабразио.

Свобoда Сидерова 26 March 2009

 

Не си представяте живота без GSM, компютър и iPod. Не забравихте ли нещо? Например домашните системи за пилинг и микродермабразио.


Ако дерматолозите напишат ода, сигурно ще я посветят на плодовите киселини, открити в края на 70-те. Нашумялата напоследък салицилова киселина, която превъзнасят за връх в грижите за кожата, пък е на повече от 100 години. Днес двете киселини мирно съжителстват в домашните системи последно поколение. Втората, но не последна, новост е, че можете да се убедите в ефекта едновременно, както на пилинга, така и на дермабразиото - механично излющване с кристали.

1. доколко ефективни са домашните средства?
Ефектът на някои е равен на 30% гликолов пилинг в салон. Ако редовно излющвате кожата, резултатът се натрупва и тя задълго остава равна и сияеща. Но с това не се изчерпват възможностите им. Пилинг системата Turnarоund Radiance Рeel на Clinique например гарантира допълнителни бонуси: хидратация и защита срещу свободните радикали. Ноухауто на комплекта за микроабразивен лифтинг Kit Micro-Abrasion Lift на Lierac е безиглен мезолифт.     

     
2. разликата между гликоловата и салициловата киселина
Активно излющвайки мъртвите клетки, двете киселини стимулират кожата да се подмлади със собствени сили. Неоспорим плюс на гликоловата е, че привлича влагата от дълбоките слоеве и й пречи да се изпари от повърхността, засилвайки по този начин хидратацията. Салициловата пък е любим приятел на тийнейджърите. Антибактериалният й и противовъзпалителен ефект е придружен с ниска светочувствителност.


3. причината за „киселинните“ коктейли
Миксирането на различни плодови киселини – гликолова, млечна, ябълчена и лимонена, в различни пропорции неутрализира страничния им ефект – лющене и раздразване на кожата. Подобна комбинация ще откриете в пилинг маската Cellular 3-minute Peel на La Prairie и обновяващата терапия Novacid+ на Ericson Laboratoire.


4. защо някои пилинг средства съдържат производно на захар?
Естествено съдържащата се в кожата съставка продължава работата по елиминирането на мъртвите клетки, започната от салициловата киселина като разрушава връзките между тях. Аминозахар има в системата за ензимен пилинг Perfectionist Peel на Estee Lauder, маската Turnaround Instant Facial и системата Turnarоund Radiance Рeel на Clinique.


5. кой е най-щадящият пилинг за чувствителна кожа?
Ензимният, който не нарушава pH-то на кожата. Ферментите от папая например в пилинг комплекта High-Peel на Filorga и комплекта за микродермабразио Micro-Dermabrasion на Oriflame действат като нежна естествена „гума”. Дерматолозите препоръчват още ензимния пилинг след киселинен в салон с цел пълното отстраняване на лющеща се кожа. Нещо от съществено значение, ако ще бронзирате кожата.


6. препоръчва ли се при разширени капиляри пилинг?
Пилингът заличава фини бръчки, петна и недълбоки белези, минимизира порите, изравнява релефа на кожата и стимулира синтеза на колаген, но не може да намали повърхностните капиляри. А при изразена купероза и възпалителен процес въобще е противопоказан. 


7. може ли да се прави пилинг или дермабразио след употреба на крем с ретинол?
Не е желателно. Кожата е по-тънка и по-суха, да не говорим, че защитната й бариера е нарушена и всяко химично или физическо действие допълнително ще я травмира.   


8. вредни ли се алуминиевите кристали в системите за микродермабразио?
Химичният състав на кристалите е напълно безопасен. Те не дразнят кожата, не загряват и не могат да нанесат дълбоки рани. За традиционните ексфолиращи частици да не говорим. Термичният скраб Idealist Micro-D на Estee Lauder например е подсигурен с тройна сферична система. Освен нежните синтетични зърна, се използват още бамбукови и нефритени. Въпреки различната големина и състав, всички сфери са със заоблени ръбове. 


9. вярно ли е, че многофазното средство за дермабразио на Avon позволява регулиране на микрокристалите?
Да. Ексклузивната опаковка на Anew Clinical Advanced Dermabrasion гарантира 4 покачващи се нива на действие. Системата се състои от 2 тубички – в бялата има крем, в сивата – кристали. Въртящата се скала позволява да увеличавате съдържанието на последните на всеки 2 седмици. През първата фаза се използва само съдържанието от бялата туба, а през последната – само от сивата.  


10. ролята на термалния ефект при някои скрабове?
За сметка на какво се повишава температурата?
Топлината не само стимулира почистването, но и подпомага детокса. Отворените пък пори благоприятстват проникването на активните съставки. Загряващото усещане се дължи на минерална съставка, която се активира при досег с вода. Освен скрабът Idealist Micro-D и системата за ензимен пилинг Perfectionist Peel на Estee Lauder, с подобна екстра може да се похвали и скрабът за минимизиране на порите Pore Minimizer на Clinique.   


11. ролята на дисковете в някои системи
Освен че са лесни за употреба, дисковете от системата за дермабразио Bio-Performance Ultimate Skin Renewal на Shiseido са уникални с това, че имат 2 различни по структура страни. Релефната ексфолира, по-меката отстранява остатъците и полира до съвършенство. При пилинга Anew Clinical 2 Step Facial Peel на Avon дисковете са два вида. Вторите неутрализират действието на първите. Дисковете при системата за ензимен пилинг Perfectionist Peel на Estee Lauder са напоени с успокояващи съставки.  


12. колко често се прилагат домашните средства?
Както подсказва изразът Once-A-Week в името системата Turnarоund Radiance Рeel на Clinique се използва веднъж седмично. При другите честотата варира до 2-3 пъти седмично. Дермабразиото се прави 2-3 пъти годишно в течение на месец. Желателно е процедурите да се правят вечер, за да може кожата да се успокои до сутринта.


13. препоръчителна възраст
Доскоро се смяташе зрялата, но нещата се промениха. Днес можете да започнете дори от 15-16 години. Младата кожа също се нуждае от дълбоко почистване. Ако мъртвите клетки останат на повърхността, сухата кожа изглежда безжизнена и сивкава, а мазната става безнадеждно проблемна.   


14. паренето и сърбежът нормална реакция ли са?
За нормална се смятат лекото пощипване и краткотрайните зачервявания. При парене или сърбеж, веднага прекратете нанасянето на продукта и изплакнете обилно с хладка вода. Внимание: спазвайте строго инструкциите. Дори ниската концентрация на киселини, оставена за дълъг срок, може да предизвика реакция. 


15. какво включва правилният постпилингов период?
Лек хидратиращ крем, който съдейства за по-интензивното възстановяване на структурата на кожата и предотвратяване чувството на сухост и опънатост плюс UV защита. 


Продукти:




1. система за дермабразио Bio-Performance Ultimate Skin Renewal на Shiseido – супер ексфолиращи дискове и супер извайваща есенция

2. двуфазен ензимен пилинг Perfectionist Peel 2-Step Enzyme Activating Treatment на Estee Lauder – пилинг със салицилова киселина и аминозахар и успокояващи дискове

3. двуфазен пилинг Turnarоund Radiance Peel Once-A-Week на Clinique – ексфолиант със салицилова и полихидрокси киселини и успокояващ крем

4. 5-минутна маска за блясък Turnaround Instant Facial на Clinique със салицилова киселина и силициеви частици

5. термичен скраб за дълбоко почистване Idealist Micro-D Deep Thermal Refinisher на Estee Lauder с 3 вида екфолиращи сфери

6. 3-минутна пилинг маска Cellular 3-minute Peel на La Prairie със салицилова, ябълчена, млечна и лимонена киселина

7. обновяваща терапия Novacid+ Skin Renovating Treatment на Ericson Laboratoire – серум с алуминиеви кристали и силициеви зрънца и ексфолиращ серум с гликолова, млечна и салицилова киселина 

8. комплект за дермабразио DermoProfessional Micro-Dermabrasion на Oriflame – нощен серум и дневен крем с ензими и неутрализирана салицилова киселина

9. двуфазен пилинг Anew Clinical 2 Step Facial Peel на Avon – дискове с 10% гликолова киселина и екстракт от папая и ананас и дискове с успокояващ комплекс

10. пилинг комплект High-Peel на Filorga – пре-пилинг тампони с папая, пилинг гел-маска с 6 алфахидрокси киселини и успокояващ комплекс

11. комплект за микроабразивен лифтинг Kit Micro-Abrasion Lift на Lierac – подготвящ лосион, микро-абразивен крем с 25% алуминиеви кристали,  концентрат с 15%  витамини, минерали и хиалуронова киселина и ревитализиращ овлажняващ крем

12.  система за дермабразио Anew Clinical Advanced Dermabrasion на Avon с алуминиеви микрокристали

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР