спазвай традицията!

Нейно кралско величество, уши на Бъни, обем до дупка и рижо. Така звучи в перифраза булчинската традиция: нещо старо, нещо ново, нещо взето назаем и нещо синьо

Свобoда Сидерова 22 November 2009

кралицата умря, да живее кралицата!
Стилът ретро е толкова популярен, че не си струва да се напрягате кое десетилетие да изберете. Ако ви вдъхновяват прочутото каре на Видал Сасун и прическа тип Бийтълс от 60-те (Phillip Lim) или романтичните вълни на Джери Хол ала 80-те (Alessandro Dell’Acqua), моля! Може да ви хареса епохата на Мария Антоанета? Jean Paul Gaultier и Zac Posen прегърнаха идеята за прочутата „кула“ на главата на кралицата на Франция. Студен пуритански стайлинг – прихваната на венец коса, демонстрират от Bora Aksu.


зайченцето бяло
Аксесоарите за коса вече не са допълнение към имиджа, а елемент. Louis Vuitton заложи на ушичките на зайчето Бъни. (Всяка прилика с момичетата на Хю Хефнер е случайна.) Хрумките на Dolce&Gabbana – метнати на главата кожени ръкавици, и боднати пера ала индианка (Ann Demeulemeester) що-годе се понасят. Но скулптурата от кутии от кока-кола, обвити във винил, патент на Alexander McQueen, е доста ексцентрична, да не кажем, че прилича на рециклиран боклук. Изгря и звездата на стария боен аксесоар – фибата. 13 хиляди трябваха на стилистите на Dior, за да сътворят метален шлем на главата. Carolina Herrera и Dries Van Noten също се заиграха с металните приспособления, сложени плътно едно до друго на групи.


Ducray овладя загубата на коса
Разликата между хроничния и реактивния косопад е в причината – хормонална при първия и стрес, смяна на сезоните, раждане, хронични заболявания и злоупотреба с диети при втория. Растежът на косата зависи от жизнения цикъл на космения фоликул. При хроничната загуба на коса всеки следващ е по-къс от предходния, което на практика означава преждевременно изчерпване на „капитала“. Задачата на лосиона против хроничен косопад Neoptide на Ducray е да спре процеса и да върне изгубената женственост. Грижа за това има комплексът от 4 съставки, които удължават фазата на растеж на косъма, активират микроциркулацията, подобряват клетъчния метаболизъм и действат съдоразширяващо. Нещо интересно: биостимулантът ускорява растежа на косата с 203%.


голяма работа 
Кок (Oscar de la Renta), творчески безпорядък (Prada) или плитка (Giles)? От значение е общият им знаменател – обемът. Не бързайте да прибягвате до изкуствени кичури, а обърнете внимание на средствата с уплътняващи косъма съставки. Ефектът на ритуала Volumorphose на Kerastase в салон например е сравним с този на филърите. Ампула „инжектира“ материя директно в косъма. Вкъщи можете да продължите с продуктите за обем от същата серия. Иновацията на Rene Furterer е екстракт от рожков, благодарение на който обемът „бухва“ с 11%. Стилизиращите полимери в средствата Volume Sensation на Nivea поддържат като в корсет тънката коса. Тънкият апликатор на балсама за повдигане в корените, пак от същата серия, позволява директно нанасяне.


хайде за рижики
Докато 100-годишната война между блондинки и брюнетки продължава, рижите фурии намазаха. Rodarte, Zac Posen, Elie Saab и Vivienne Westwood наблягат на рижата коса. Важното е да съобразите нюанса с тена. При бяла кожа подходящ е светломедният. Червенорижият добре подчертава прасковената, а шоколадово-червеният освежава смуглата. Лошото е, че „огънят“ бързо гасне, ако косата е в лошо състояние. Честата смяна на цвета и употребата на сешоар или преса водят до загуба на протеини и липиди и изтощена коса. Доскоро единственото решение бе скъсяване на дължината. L’Oreal Professionnel разработи уникална молекула, биосъвместима с клетъчния цимент. В комбинация с пчелно млечице тя укрепва косъма в дълбочина и увеличава неговата устойчивост срещу накъсване. Тайната на Garnier са масла от маслини, авокадо и шеа, които подхранват косъма отвътре. L’Oreal обнови серията си Elseve Nutri-Gloss, като добави в състава протеини и перлени частици за блясък.  

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР