косата: плетка на една кука и стари дантели

 Женствен гламур от 40-те е контрапункт на неуправляемата и, нека го кажем направо, невменяема прическа на Sonia Rykiel. По класиката – гладко прибрана назад коса, преминаваща в кок, припадат от YSL. Което е малко странно, като се има предвид, че миналия сезон предложението им бе...
 

Свобoда Сидерова 22 February 2009

Излишество, при това в голяма доза, и гламур от 40-те са знаковите тенденции, които налагат стилистите за сезон пролет-лято 2009



Женствен гламур от 40-те


е контрапункт на неуправляемата и, нека го кажем направо, невменяема прическа на Sonia Rykiel. По класиката – гладко прибрана назад коса, преминаваща в кок, припадат от YSL. Което е малко странно, като се има предвид, че миналия сезон предложението им бе винилово черно каре, придаващо на моделите вид на роботи. Класическият кок се хареса още и на Oscar de la Renta.


„Разтревоженото“ съоръжение на главата на моделите на Fendi е подчинено на една от знаковите тенденции през миналия сезон – обем XXL. От Marni са заклети фенове на варианта кок като на балерина, но врътнат на една страна. Carolina Herrera също го раздава по-скромно – буклите, обърнати навън и обрамчващи лицето, преминават в нещо като кок. Louis Vuitton пък заложи на проверена от времето стратегия – тази на контраста. За разлика обаче от зимата на 2008, когато бяха шик зализаната коса и обемната опашка, стилистите добавят още едно „гнездо”, кацнало на челото, напълно в стила на гламура от 40-те.


Пипи дългото чорапче


Sonia Rykiel, една от рижите знаменитости в света на висшата мода, направи нов прочит на повестта на Астрид Линдгрен. Дизайнерката, наскоро чествала 40-годишен юбилей в модата, шокира с морковено, приличащо на перука каре (досущ като нейната прическа), което е като... плетено на една кука, толкова е раздърпано и рехаво. Няма как да е иначе. Неслучайно я наричат кралица на пуловера. Няма да повярвате, но гривата а ла афганска хрътка в един момент „прескача” и при дрехите. Май емоциите идват вповече на модната законодателка, но със сигурност предложението й е запомнящо се. John Galliano също удря едно рамо на колежката.


Романтика с дъх  на нафталин


Според Karl Lagerfeld знаковите аксесоари през пролетта съвсем не са обеци или колиета. Сложни плетеници, напомнящи дантела в черно и бяло в тон с монохромните разцветки на тоалетите, красят прическата на моделите. По-внимателният поглед подсказва, че „плетивата” идеално пасват на великолепните гривни. Dolce&Gabbana също се прехласват по панделки, като че ли извадени от скрина на баба. Дамите, на които андрогенният look на Betty Jackson (вдигната и разрошена коса, събрана на тила и закрепена с лента) идва в повече, ще оценят романтиката.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР