Завръщане в Африка

Симона Кръстева 15 August 2024

Обикновено хората ме свързват с предаването за култура и изкуство „Арт Детектив“, което се излъчва в ефира на БНТ и на което съм автор и водещ, но малцина знаят, че освен страстта ми към изкуството аз много обичам да пътувам. Съвсем наскоро стартирах и новия си подкаст и блог – „Травелкаст“, в който ежемесечно ще срещам любителите на пътешествията с интересни и не толкова популярни посоки. Няма нищо по-вълнуващо от откриването на нови дестинации.

От Северния остров  

Преди няколко месеца имах удоволствието да присъствам на откриването на луксозен резорт на остров Плат и да се запозная с президента на Сейшелите, външния министър и министъра на туризма. От повече от 10 години правителството развива екополитиката си. Леонардо ди Каприо заедно с американска благотворителна компания изплащат част от националния дълг на Сейшелите и подпомагат опазването на морските обитатели. Северният остров, един от 155-те острова на Република Сейшели, развива специални програми за застрашените видове и собствен Консервационен център. Не мога да не спомена срещата си с легендарната 210-годишна костенурка Брут, която се радваше на слънчевите лъчи на плажа. Срещата с това величествено създание бе един от най-запомнящите се моменти от престоя ми на острова. Имах огромния късмет пред вилата ми да се излюпят водни костенурки, както и да осиновя и да дам име на една сухоземна костенурка столетница. Сумата, която дарих за осиновяването, отива за програмата „Ноев ковчег“, която помага опазването на застрашени видове птици и животни.

Островът е предпочитан от известни личности и кралски особи.

Както знаем, богатите почиват в популярни курорти, които кипят от живот, дизайнерският лукс е на всяка крачка, а хотелите се кичат с 5, 6 или дори 7 звезди, а свръхбогатите почиват сред природата, в усамотение. Там те се наслаждават на семпъл и непретенциозен лукс, който напомня за приключенията на Робинзон Крузо. Точно такова място е Северният остров. Репутацията му е достигнала полумитичен статус и мълвата за него се предава от уста на уста сред европейските аристократи и холивудските звезди. Тук прекараха медения си месец принц Уилям и Кейт Мидълтън. Малко след тях същото направиха и Амал и Джордж Клуни. Сред знаменитостите, които почиват тук, са и Дейвид и Виктория Бекъм.

По време на престоя си посетих студиата и галериите на двама от най-известните и успешни художници на Сейшелите – Майкъл Адамс и Джордж Камил. Майкъл Адамс е награден с отличието Член на Британската империя. Той е най-известният художник на Сейшелите и живее и работи там от 1972 година. Джордж Камил е изключителен човек и артист, който е показвал творбите си в много държави по цял свят и е участвал два пъти във Венецианското биенале, посланик на изкуството на Сейшелите, вдъхновение за младите творци и преподавател.



Къщата на Барбиери  

Легендарната къща, построена от фотографа Джан Паоло Барбиери, в момента е хотел. Джан е роден в Милано, Италия, в семейство на търговци на текстил, открива своята страст към фотографията именно в склада за текстил на баща си. Любопитството му към пътешествията го отвежда на Сейшелите, където построява своя великолепен дом. Джан бележи началото на кариерата си като асистент на фотографа на Harpers’ Bazaar Том Кублин. През 1964 г. се връща в Милано, открива своето първо фотографско студио, работи по модни кампании и за списание Novità, превърнало се през 1966 г. във Vogue Italia. От този момент започва сътрудничеството му с Condé Nast, които публикуват неговите творби във Vogue America, Vogue Paris и Vogue Germany. През 1968 г. списание Stern го обявява за един от четиринадесетте най-добри модни фотографи в света. Знаменитости като Даяна Врийланд, Ив Сен Лоран и Ричард Аведън са важна част от неговото творчество, работи и с иконични актриси и модели като Одри Хепбърн, Верушка и Джери Хол.

По следите на Бонд

След като нощувах в легендарната къща на Барбиери, се отправих към остров Махе – в  търсене на красив и усамотен плаж. Съвсем случайно се озовах на мястото, където Иън Флеминг е писал част от историята на Джеймс Бонд.

Иън пристига на Сейшелите през 1958 г., търсейки слънце, море, приключения и вдъхновение. Легендата гласи, че историята не му вървяла. Зацикляйки със сюжета, Флеминг решава да предприеме продължителна почивка на красивите острови в Индийския океан и се установява на Махе, най-големия остров в архипелага. И очевидно намира това, което търси, защото следващото приключение на Джеймс Бонд, „For Your Eyes Only“, е ситуирано именно на Сейшелите – 007 е изпратен на мисия и потегля от студения и дъждовен Лондон към слънчевия рай Махе.

Месец по-късно се върнах в Африка, но този път посетих Замбия и Ботсвана.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР