Какво не знаем за ботокса

Oтдавна познат като средство за подмладяване и премахване на бръчките по лицето, ботоксът всъщност е отличен помощник на лекарите при лечението на редица сериозни заболявания, проявяващи се в мускулно напрежение

Люба Вангелова 03 August 2024

Oтдавна познат като средство за подмладяване и премахване на бръчките по лицето, ботоксът всъщност е отличен помощник на лекарите при лечението на редица сериозни заболявания, проявяващи се в мускулно напрежение.

По темата за предимствата  на този метод за корекция не само на „живата“ мимика, разговаряме с д-р Нина Цветкова – един от талантите на „Хил клиник“. Тя обяснява повече за приложенията на ботокса, които излизат от обичайната схема „чело – гневна бръчка“.

Д-р Цветкова, каква е магията на ботокса и защо той е сред най-популярните естетични процедури в света?

Ботоксът се ползва много отдавна в медицината, има ясен и предвидим ефект и висока степен на безопасност. Пациентите го познават и го обичат, защото знаят какво могат да очакват след ботокс терапия. Процедурите с него заличават уморения или „сърдит“ вид, омекотяват мимическите бръчки и връщат по-младежкото излъчване.

Знаем, че периметърът му на действие е предимно челото и междувеждието, но съществуват ли и други негови приложения?

О, приложенията му са наистина много. Добре познат например е облекчаващият му ефект при мигрена. Другата му страна е сигурното лечение на бруксизъм, както и безотказното контролиране на хиперхидроза (свръхизпотяване на дланите, ходилата, подмишниците или лицето). Аз лично харесвам елегантните резултати, които мога да постигна при третиране на bunny lines (сбръчкването на носа), както и корекцията на венечна усмивка (когато се открива прекалено много от венеца при усмивка).

Едно от най-интересните приложения на ботокс терапията е при третиране на масетера (дъвкателен мускул), което оптически прави лицето по-слабо и изящно. Тази процедура може буквално да предефинира един квадратен овал на лицето в по-нежен и женствен овал със сърцевидна форма. При поставяне в определена схема на долната челюст и шията може да се постигне т.нар. Нефертити лифтинг. Това става благодарение на релаксирането на платизмата (мускула от брадичката до гърдите) с техника тип мезотерапия. Така че един опитен дерматолог, който знае към каква промяна се стреми, може да намери множество адекватни приложения на ботокса.

Колко време отнема самото поставяне на ботокс и кога настъпва ефектът от процедурата?

Поставянето на ботокс е много кратка процедура, правят се едва няколко убождания. По-важно е да се създаде схемата и да се определят прецизно мускулите, където да бъде поставен невротоксинът. В момента на пазара излезе нова формула Alluzience®. Това е първият готов за употреба BoNT-A невротоксин, който още повече улеснява работата ни. Дозирането му е по-точно и съответно това повишава сигурността на пациента и доверието му в терапията. Ефектът настъпва след няколко дни, затова и каня пациентите втори път за контрол и при нужда – и за т.нар. ретуш. Работната ми философия е и двете страни да останем максимално доволни от процедурата, защото тя следва да се обновява на определен период, т.е. ефектът трябва винаги да е това, което пациентът очаква.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР