Модата в огледалото на едно столетие

От средата на XIX в до средата на XX в.

15 May 2024

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

„Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в.до средата на XX в.“ е изложба на Държавна агенция „Архиви“, която с над 120 снимки и оригинални артефакти проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години.

Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на тогавашните модни инфлуенсъри, сред тях са имената на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна. В изложбената зала на ул. „Московска“ 5 може да видите непоказвани досега рокли, официални мъжки облекла и аксесоари от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век, като дамски преносим будоар, шапки и кутии за тях, повечето от фонда на големия български историк и писател Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

16 май –15 юни 2024 г.
Изложбена зала на Държавна агенция „Архиви“, ул. „Московска“ 5, София
Изложбата може да бъде разгледана и в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч.

1 КОМЕНТАР
1
leci
15 May 2024, 11:46

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

ТВОЯТ КОМЕНТАР