Прозрачността в творчеството на Ив Сен Лоран

Изложба в музея Yves Saint Laurent в Париж разкрива вкуса към финните материи на гениалния моделиер

eva.bg 18 November 2023

От 9 февруари 2024 г, музеят Yves Saint Laurent в Париж ще представи изложбата „Прозрачност- силата на материите“. Тя е продължение на изложба, започнала миналото лято в Cité de la dentelle et de la mode (Градът на дантелата и модата) в Кале.

Ив Сен Лоран е човекът, който е дал сила на жените, по думите на дългогодишния му партньор Пиер Берже. Неговите авангардни творения, напълно са променили естетиката в разкриването на женските тела. Елегантните му силуети са отворили нова глава във великата история на френската мода. Идеята за прозрачност е често срещана в колекциите му. „Харесвам прозрачността. Важното при нея е да се запази мистерията…“, е споделял дизайнерът.

Прозрачността е преди всичко въпрос на мярка и пропорции, тъй като ако една част от тялото се разкрива, то друга трябва да се скрива.  Примамен от това противоречие, дизайнерът се обръща още от 60-те години на миналия век, към тези материи, които отговарят на новите му търсения- муселин, дантела, тюл. В моделите му не откриваме никога вулгарност, а само дързост, чудесно вписваща се в нагласите на жените по това време.

В изложбата посетителите ще могат да видят около четиридесет модела от колекцията на Фондация  Pierre Bergé - Yves Saint Laurent. Емблематични или по-малко известни рокли, костюми, облекла са допълнени от впечатляващи аксесоари. Изложени са скици, вдъхновени от картини на Гоя, рисунки на Ан Бурс, фотографии на Ман Рей, филм на братята Люмиер, картина на Пикабия- елементи, които са съпътствали творчеството на моделиер в търсене на перфектната прозрачност.

 

Изложбата „Ив Сен Лоран: Прозрачност, силата на материите“ ще бъде открита на 9 февруари 2024 в музея Yves Saint Laurent (5 avenue Marceau) в Париж.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР