Най-добрият стимулатор на колагена

Ако в близките десетилетия назад единственият начин да променим нещо във визията си беше пластичната хирургия, днес това е възможно чрез десетки естетични неинвазивни или минимално инвазивни процедури

01 November 2023

д-р Магдалина Гюрова

Снимка: Мария Съботинова

Ако в близките десетилетия назад единственият начин да променим нещо във визията си  беше пластичната хирургия, днес това е възможно чрез десетки естетични неинвазивни или минимално инвазивни процедури. Здрава кожа и минимално засегната от процесите на стареене – това са водещите приоритети на съвременната естетика. Търсим най-ефективните решения и това ни води в Пловдив в Клиника по естетична дерматология и лазерна терапия „Дерма Плюс“ при д-р Магдалина Гюрова. Тя е специалист дерматолог и венеролог, главен асистент към Катедра по дерматология и венерология при Медицински университет – Пловдив, член на Международната академия по козметична дерматология (IACD).

ИЗВЕСТНОТО ЗА СТАРЕЕНЕТО

Колагенът – той е в основата на стареенето на кожата, или по-точно намаляване на количеството и качеството му в различните ѝ пластове. Първите промени виждаме по лицето си – контурът се отпуска, появяват се бръчки и назолабиални гънки, клепачите се отпускат, веждите променят позицията си, нарушава се линията на брадичката и видът на кожата (с намалена еластичност, нарушена гладкост и тургур). Съвременната медицинска наука доказва, че без колагеностимулиращи процедури борбата ни със стареенето няма да се увенчае с естетични и хармонични резултати.

ХИАЛУРОНОВ ФИЛЪР VS. КОЛАГЕНОСТИМУЛАТОР

Според д-р Магдалина Гюрова са познати няколко научно доказани начина за стимулиране на колагена – минимално инвазивни процедури, извършвани от специалист дерматолог. Сред широко известните е омрежената хиалуронова киселина (хиалуронов филър). Но стимулирането на синтеза на колаген с този метод е много по-слабо, а количеството материал, необходим за достигне ефекта на т.нар. колагеностимулатори, е значително по-голямо. Натрупването при някои пациенти води до отоци, неравности и деформация на лицето. Естетичен резултат се постига чрез съчетаването на различни методи на колагеностимулация. А индивидуалният план се изготвя в зависимост от възрастта, пола, здравословното състояние, степента на анатомично отпускане на тъканите, хранителния режим и вредни навици на пациента.


РЕШЕНИЕТО RADIESSE

От 2011 г. д-р Гюрова работи с Radiesse – филър с най-много клинични проучвания и най-универсално приложение. Той съдържа 30% гладки микросфери калциев хидроксилапатит – биологичен материал, основната минерална съставка на костите и зъбите, което го прави безопасен, биосъвместим, биоразградим, нетоксичен и неантигенен, т.е. това е естествен продукт, който не съдържа чужди белтъчни молекули. Хидроксилапатитът е суспендиран в 70% натриев карбоксиметилцелулозен гел носител, използван в хранителната промишленост. На колаборацията между двете се дължи и двойният ефект на Radiesse при попълването на бръчки – незабавен резултат, дължащ се на гела, и продължителен ефект, дължащ се на калциевия хидроксилапатит, който продължава да стимулира колагеновия синтез 12 месеца след инжектирането.

Много са причините за избора на работа с Radiesse, които д-р Гюрова изброява. Биохимичната активност на препарата предизвиква процеси, следствие на които кожата е по-гладка, по-здрава и с блясък. Безопасността на Radiesse е гарантирана чрез одобрението от FDA още през 2003 г.

Продуктът е многофункционален и може да се използва за комплексна терапия на лице и тяло. Резултатите от него са естествени, като с минимално количество се постига максимален лифтиращ ефект, който при повторение на процедурата в рамките на 6 месеца може да се задържи до две години. Инжекциите с Radiesse са бързи и сравнително безболезнени процедури, а възстановителният период е до 24 часа.

За финал д-р Гюрова напомня, че за качествено производство на колаген е необходимо освен ефективен стимулатор, също и регулиране на всички хормонални, метаболитни, неврологични и съдови заболявания на организма, както и елиминиране на вредните фактори.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР