Следите на слънцето

Кои са някои от най-честите кожни проблеми, които се появяват след лятото, техните причинители и най-ефективните методи за лечение.

26 October 2023

Те невинаги са приятни, за разлика от повечето летни слънчеви спомени. В клиники Skin Line не само предварително посочват какво може да очакваме след сезона на горещото слънце, но предлагат и решението. Подготовката е половината от победата. Ето кои са някои от най-честите кожни проблеми, които се появяват след лятото, техните причинители и най-ефективните методи за лечение.

Пигментация

Свръхпродукцията на меланин в кожата, вследствие от въздействието на UV слънчевите лъчи е причина за появата на тъмни петна, известни като хиперпигментация. А през лятото рискът е най-голям. Можем да го намалим, като използваме продукти с висок слънцезащитен фактор SPF50+, да носим леки дрехи, да избягваме да сме навън в часовете с най-силни слънчеви лъчи (10:00–16:00), да се хидратираме. А есента е време за третиране на пигментните петна с IPL процедури, специална мезотерапия, химически пилинги и козметични процедури.

Сухота и дехидратация

Климатици, слънчеви лъчи и химически обработената вода в басейните – все причини за сухата и дехидратирана кожата през лятото. Използването на слънцезащитни продукти, доброто почистване и грижата с дермокозметика за чувствителна кожа съхраняват до известна степен влагата в нея. Това са грижи, които можем да положим по време на летния сезон. След него трябва да продължим с козметични хидратиращи терапии, мезотерапия и скинбустери.

Фотостареене

Ултравиолетовата светлина от слънцето или солариума перманентно уврежда структурата на кожата - нарича се фотостареене. Обикновено симптомите му са фини линии и бръчки, слънчеви петна и лунички, понижена еластичност, груба и неравна текстура, спукани капиляри, зачервяване. За редуциране на тези признаци след летния сезон са подходящи комбинации от лазерни и апаратни процедури, които подобряват състоянието на кожата, както на повърхността, така и в дълбочина – Morpheus8 + Lumecca IPL, Lumenis Stellar IPL + ResurFX, лазерно подмладяване с Nd:YAG лазер.

Акне

Когато потта се смеси с естествените бактерии и себум, порите могат да се запушат. За предразположената към акне кожа това означава поява на нови активни лезии. Няколко са методите за превенция на акне през лятото – използване на чиста хавлия, винаги чисти дрехи, използване на некомедогенни козметични продукти за лицето, врата, гърба и гърдите. След лятото акнето и последиците от него е добре да се третират с любимия на много пациенти в клиники Skin Line LaserFacial – лазерна „почистваща“ процедура, Lumenis Stellar IPL за активно акне и множество специализирани козметични терапии.

Фоликулит

Всяко косъмче на тялото ни расте от свой собствен фоликул. Когато той се инфектира, се развива фоликулит. Инфектираните космени фоликули изглеждат като пъпки, но често причиняват сърбеж или болка. За намаляването на риска от фоликули през лятото помагат носенето на широки дрехи от естествени материи, душ веднага след тренировка, избягване на джакузита с компрометирани чистота и химична обработка. Лазерната епилация е единственият метод, който дългосрочно уврежда космените фоликули и ги прави неактивни. След третиране на активната инфекция курс процедури лазерна епилация може да предотврати повторното развитие на фоликулит.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР