Златни световни таланти блестят на манежа тази есен

Културният афиш в столицата, Русе и Пловдив предлага циркова фиеста без аналог у нас

eva.bg 28 August 2023

Културният афиш тази есен носи златен заряд без аналог в България. Първият международен цирков фестивал в Югоизточна Европа „Златен кон“ ще се състои от 28 септември до 1 октомври в НДК, София. Фестивалът ще представи някои от най-бляскавите таланти на съвременния български и световен цирк за голяма радост на малки и големи.

Магията на цирковото изкуство ще се „отбие“ също в Русе (на 8 октомври) и Пловдив (на 10 и 11 октомври), където зрителите ще се насладят на невероятните изпълнения на част от наградените артисти. Билетите се продават в мрежите на kupibiletibg и bilet.bg.

Акробатика на границите на човешките възможности, изумителна дресура на папагали от Германия, неподражаем жонгльор с футболни топки от България, сензационно илюзионно шоу и клоунада на световно ниво са само част от номерата в двете състезателни програми и гала шоуто на фестивала. Водещи на шеметните спектакли са Драгомир Драганов, най-големият цирков ентусиаст в България, и талантливата певица Минна.

„За отличията на „Златен кон“ ще се състезават циркови артисти от Армения, България, Виетнам, Германия, Гърция, Израел, Испания, Италия, Казахстан, Кения, Киргизстан, Монголия, Перу, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Узбекистан, Франция и Швейцария“, уточнява продуцентът Венета Стефанова от Golden Horse Production. „Членове на международното жури са директори, основатели и съорганизатори на едни от най-големите и известни фестивали в света като Международния цирков фестивал в Монте Карло и на някои от най-престижните циркове – „Цирк дю Солей“, цирк „Никулин“ и др. Председател на журито е легендата Нешка Робева. А живият музикален съпровод, който добавя неимоверно много към качеството на спектаклите, е поверен на световноизвестния Парижки цирков оркестър“, допълва тя.

Цирковият фестивал „Златен кон“ е уникално културно събитие, надпревара, в която се срещат световни циркови школи, артисти и течения, като в същото време е трамплин за младите таланти.

„Златен кон“ не само отбелязва златните традиции на българския цирк, но отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика и да му отреди заслужена роля в цялостното културно пространство“, казва в заключение продуцентът Венета Стефанова.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР